Tien dagen in Amerika

Een jonge toehoorder na afloop van een toespraak van president Obama aan de universiteit van Miami deze zomer.
Een jonge toehoorder na afloop van een toespraak van president Obama aan de universiteit van Miami deze zomer. Foto Magnum

Amerika is een grootmacht in verval. Dat beweert hoogleraar en ‘declinist’ Michael Mandelbaum, vandaag in deze krant. De enorme financiële tekorten maken het land immers afhankelijk van China, de uitputtende oorlogen in Irak en Afghanistan tonen pijnlijk de beperkingen van de supermacht, het haperende politieke systeem werkt verlammend.

Nonsens, roept zijn collega Robert Lieber. De positie van Amerika is nog nooit zo gunstig geweest. Er zijn weliswaar andere economische grootmachten opgestaan, maar geen land ter wereld kan zich meten met de VS. Dat land is niet alleen economisch, maar ook politiek, intellectueel en cultureel met afstand het machtigste van de wereld.

Onder het toeziend oog van onze correspondent in Amerika kruisen Mandelbaum en Lieber de degens over een van de meest cruciale geopolitieke thema’s: zijn de VS de supermacht van weleer of is het land onherroepelijk in verval geraakt? En, als bijkomende vraag, kan de president die straks verkozen wordt daar wat aan veranderen?

Het gesprek met Mandelbaum en Lieber is de aftrap van een ambitieus redactioneel project dat tot de dag van de verkiezingen, dinsdag 6 november, dagelijks zijn weerslag vindt in NRC Handelsblad: NRC goes America.

De voorbije weken zonden we een team van onze beste mensen van verschillende deelredacties naar de VS. Van de kunstmarkt in New York via de (lege) boekenstad Archer City tot de filmstudio’s van Hollywood. Zo portretteren we het land dat straks geregeerd wordt door Barack Obama of Mitt Romney. We nemen de temperatuur op van het land, vragen ons af wat het beste is dat Amerika heeft voortgebracht (De hamburger? De American Dream? Lady Gaga?), analyseren de staat van de Amerikaanse economie en de wetenschap, kijken naar de culturele export en brengen volgende week zaterdag in samenwerking met het New York Magazine een hele bijlage met de adresjes die ertoe doen in New York. Tussendoor portretteren we 21 Amerikanen van 21 jaar, testen we met Jeopardy uw feitenkennis over de VS en gaan we op bezoek bij het intussen wereldberoemde dopingagentschap Usada. Op maandag 5 november sluiten we het project af met een verkiezingsgids.

Want is het nu Mandelbaum of Lieber die gelijk heeft? Zijn de VS in verval of helemaal niet? Lees vandaag hun argumenten, reis dan tien dagen met ons ‘Team America’ door het land, en vorm zelf uw mening.