Dit is een artikel uit het NRC-archief

Wielrennen

‘Steven de Jongh weg bij Sky vanwege dopingverleden’

Steven de Jongh in actie voor Rabobank in 2003.
Steven de Jongh in actie voor Rabobank in 2003. Foto ANP / Vincent Jannink

Volgens de Britse krant The Telegraph verlaten Sean Yates en Steven de Jongh per direct Team Sky. De Britse wielerploeg zou zich ontdoen van de twee omdat ze een dopingverleden hebben. De Nederlander De Jongh fietste tijdens zijn actieve carrière voor TVM, Rabobank en Quick-Step.

De manager van Sky, David Brailsford, is momenteel bezig met het grondig doorlichten van zijn ploeg, waar hij wat doping betreft een zero tolerance-beleid wil voeren. Yates, een Britse ex-renner met een enorme staat van dienst, was daar tegenwoordig ploegleider. Wat de precieze reden van zijn vertrek is, is niet bekend, maar Yates was ooit ploeggenoot van Lance Armstrong (bij Motorola) en had hem als coach twee keer onder zijn hoede (de Tours van 2005 en 2009). Yates stapt op na een gesprek met Brailsford.

‘Ook Steven de Jongh heeft dopingverleden’

Dat geldt ook voor Steven de Jongh. Hij was ploegleider voor Sky tijdens de klassiekers. Ook in zijn geval is niet naar buiten gebracht wat zijn dopingverleden precies is, schrijft The Telegraph.

De Jongh begon zijn carrière als profwielrenner in 1998, bij TVM. Hij stond daarmee aan de start van de Tour dat jaar, maar de hele ploeg werd, net als Festina en alle Spaanse ploegen, uit de ronde gezet in een enorm dopingschandaal. TVM-ploegleider Cees Priem belandde in een Franse gevangenis. De Jongh stapte een jaar later over naar Rabobank, waar hij zes jaar voor fietste en onder meer de E3-prijs won. In 2006 ging hij naar de Belgische ploeg Quick-Step. Eind 2009 zette hij een punt achter zijn loopbaan als wielrenner, waarna hij als ploegleider voor Sky aan de slag ging.

De Jongh heeft nooit openlijk toegegeven doping te hebben gebruikt.

Alle schuldigen eruit: Sky-manager wil geen dopingzondaars

Brailsford was na het openbaar worden van het Usada-rapport over Armstrong diep geschokt. Een van de Sky-renners, Michael Barry, verklaarde daarin bovendien dat ook hij doping gebruikte toen hij samen met Armstrong voor US Postal reed. Barry had Brailsford drie jaar geleden, toen hij naar Sky kwam, juist op het hart gedrukt dat hij nooit stimulerende middelen had genomen.

Daarop besloot Brailsford dat hij met iedereen zou praten en dat alle Sky-mensen met een dopingverleden, hoe lang geleden het ook was, de ploeg moet verlaten. Het vertrek van Yates en De Jongh is daar een rechtstreeks gevolg van. Gisteren werd bekend dat Bobby Julich, coach bij Sky, om dezelfde reden vertrekt.