Schoon oriëntaals

Er was een tijd dat je kon ruiken of een vrouw een couturestuk van Christian Dior in haar bezit had. Haute-coutureklanten kregen namelijk het parfum Miss Dior cadeau, in de parfumeriezaak was de geur tot 1948 niet te koop.

Dertig jaar geleden rook ik Miss Dior voor het eerst – bij de jongere, hoogblonde, perfect gemaquilleerde zussen van mijn moeder. Zij hebben, naar mijn weten, nooit iets van Dior gedragen, behalve dan dit parfum en lippenstift.

Als kind vond ik het een heftige geur. De zware geur van rozen drukte op me. Maar het was ook een geur van beloften. Als mijn tantes dit parfum droegen, dan waren ze iets van plan.

Nu is er een nieuwe uitgave van Miss Dior. Alweer. De geur is de afgelopen decennia steeds opnieuw, in verschillende gedaanten en concentraties, uitgebracht. Het nieuwe Miss Dior Le Parfum (40 ml, 85 euro) is oriëntaalser dan het origineel. Maar nog altijd heel rozig, schoon en rijk. En beloftevol. Nog steeds ruik ik dames die opgedoft de deur uitgaan.