Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

‘Scheefwoners krijgen forse huurverhoging gepresenteerd’

VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom komen aan op het Binnenhof. De onderhandelingsdelegaties van VVD en PvdA zetten de gesprekken over de kabinetsformatie voort, eventueel maandag wordt een akkoord al verwacht. ANP / Robin Utrecht

De huurprijzen die mensen met een bovenmodaal inkomen betalen voor hun woning mogen extra worden verhoogd. VVD en PvdA zouden daarnaast ook het belasten van de pensioenpremies willen veranderen en de werkloosheidsuitkering willen beperken tot maximaal twaalf maanden. RTL Nieuws beweert vanavond op basis van bronnen rond de formatie dat beide partijen dit hebben afgesproken.

Het plan moet het zogenoemde probleem van scheefwonen te lijf gaan. Woningcorporaties wordt toegestaan een huurverhoging van 1,5 procent door te voeren voor huishoudens met een inkomen tot 33.000 euro, bovenop de inflatie. Bij een inkomen tussen de 33.000 en 43.000 euro is dat 2,5 procent en bij een inkomen daarboven 6,5 procent.

Verder willen VVD en PvdA het recht op een werkloosheidsuitkering beperken tot maximaal twaalf maanden. Daarna hebben werklozen nog recht op een uitkering op bijstandsniveau.

Voor de pensioenpremies is de regel nu dat 1,75 procent van het inkomen onbelast gespaard mag worden als aanvullend pensioen over een maximuminkomen van 150 duizend euro. Dat bedrag wordt verlaagd naar honderdduizend euro.