Ruim veertig doden bij diverse aanslagen Bagdad tijdens Offerfeest

Bewoners van een sji'itische wijk in Bagdad op een van de plekken waar vandaag een bom afging. Foto Reuters / Thaier al-Sudani

Tijdens de tweede dag van het islamitische Offerfeest zijn in Irak bij aanslagen meer dan dertig doden gevallen. Meerdere sji’itische wijken en een bus vol Iraanse pelgrims waren doelwit.

Volgens Reuters zijn sunnitische rebellen en de divisie van Al-Qaeda in Irak sinds het vertrek van Amerikaanse troepen in december flink bezig de verhoudingen met sji’iten op scherp te zetten. Het land dreigt terecht te komen in een sektarische burgeroorlog gelijk aan die in 2006-2007. Vandaag was de bloedigste dag sinds 9 en 10 september toen een serie van aanslagen zeker honderd mensenlevens eiste.

In het sji’itische bolwerk Sadr-stad in Bagdad ging een autobom af bij een restaurant. Daarbij vielen zeker 23 doden, meldden politie en artsen.

Elders ging een bermbom af die geplaatst was bij een markt waarbij twaalf doden vielen, waaronder drie kinderen. De bus met Iraanse pelgrims werd eveneens getroffen door een bom die volgens de politie onder de bus was gemonteerd, acht mensen kwamen om het leven, meldt AP.

http://youtu.be/nkdlBh1nKsc