Rochester, New York

Looking for America heet het project waarin fotopersbureau Magnum „het voortdurende sociale experiment dat Amerika is” in beeld probeert te brengen. Vorig jaar reisden Magnum-fotografen in een camper dwars door het land, van Austin tot Oakland, om „de essentie van het Amerika van vandaag” in foto’s te vangen. Dit jaar streken elf fotografen neer in Rochester, New York, de stad waar George Eastman in 1889 Kodak oprichtte en waar Rochester zijn bijnaam The World’s Image Centre aan dankt. Opdracht: duizend Kodak-momenten in twee weken.

Inmiddels verkeert Kodak in surseance en begon Rochester aan een tweede leven. De stad in upstate New York is geen doorsnee Rust Belt City, een stad die verpauperde na het wegkwijnen van de lokale industrie. De neergang van Kodak, dat te lang vasthield aan ouderwetse analoge fotorolletjes en Aziatische elektronicaconcerns de markt voor digitale fotografie zag veroveren, ging geleidelijk. Van de ruim 60.000 werknemers in Rochester in de jaren tachtig waren er vorig jaar, toen Kodak uitstel van betaling aanvroeg, nog maar 7.000 over.

In de tussentijd zijn er tal van jonge, innovatieve bedrijfjes van Kodak afgesplitst en hebben oud-werknemers hun kennis op het gebied van chemie, optiek, grafische technieken en medische fotografie omgezet in succesvolle start-ups. Resultaat: de werkgelegenheid in Rochester steeg sinds de jaren tachtig met 20 procent. Die welvaart kwam wel hoofdzakelijk in de buitenwijken en voorsteden terecht, en niet het centrum van de stad – dat heeft Rochester wel met veel oude Amerikaanse industriesteden gemeen.

De in Italië geboren Magnum-fotograaf Paolo Pellegrin maakte een reportage in ‘The Crescent’, de verzamelnaam voor de arme buurten rondom de binnenstad van Rochester. Hier woont een kwart van de ruim 200.000 inwoners van de stad, maar het gebied is goed voor 80 procent van alle moorden (gemiddeld zo’n veertig per jaar). De slachtoffers (en daders) zijn vrijwel zonder uitzondering jonge, zwarte mannen die drugs verhandelen of gebruiken. (NRC)