PvdA'er Frank Heemskerk benoemd bij Wereldbank

Frank Heemskerk wordt de nieuwe Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank. De voormalig staatssecretaris van Economische Zaken neemt per 1 april 2013 de bestuurszetel van Ruud Treffers over in Washington. Dat heeft de ministerraad gisteren besloten.

Heemskerk is nu nog lid van de raad van bestuur van advies- en ingenieursbureau Royal Haskoning-DHV. Demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) noemde Heemskerk vrijdag een „uitstekende” kandidaat. „Hij heeft een brede ervaring in de bancaire wereld en heeft door zijn ervaring in het bedrijfsleven kennis van grote ingenieursprojecten”, aldus De Jager na afloop van de ministerraad.

PvdA’er Heemskerk was van 2007 tot 2010 staatssecretaris van Economische Zaken in het kabinet-Balkenende IV. Hij mocht zich over de grens minister voor Buitenlandse Handel noemen. Voor zijn Kamerlidmaatschap (2003-2006) werkte Heemskerk bij ABN-Amro.

Eerdere Nederlandse bewindvoerders bij de Wereldbank waren PvdA’ers Eveline Herfkens en Ad Melkert en Herman Wijffels (CDA).

Heemskerk behartigt in Washington niet alleen de belangen van Nederland, maar is in het bestuur ook vertegenwoordiger van een kiesgroep die bestaat uit onder andere Armenië, Bosnië-Herzegovina, Israël, Oekraïne en Roemenië.

De Rekenkamer heeft bekendgemaakt dat VVD’er Arno Visser op de eerste plaats staat van de aanbevelingslijst om collegelid te worden als CDA’er Gerrit de Jong op 1 december met pensioen gaat. Visser is wethouder van Financiën in Almere. Hij was eerder Kamerlid. Volgens de benoemingsprocedure moet de Tweede Kamer drie namen voordragen aan de regering, die op basis daarvan een besluit neemt. De Kamer is niet gebonden aan de aanbevelingslijst van de Rekenkamer.

De formatiebesprekingen gaan maandag verder. De afronding daarvan en een mogelijke installatie van een nieuw kabinet zal waarschijnlijk wel een kleine vertraging oplopen, aangezien demissionair premier Rutte van maandag 5 tot woensdag 7 november een bezoek brengt aan Turkije op uitnodiging van de Turkse premier. Een eventuele bordesscène zou dan pas op donderdag 8 november plaats kunnen vinden.