Politie krijgt nieuw dienstpistool

Het huidige dienstpistool van de politie zal worden vervangen door een wapen van dezelfde producent: de Walther P99Q. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) heeft vrijdag bekendgemaakt dat hij van plan is 43.000 van deze wapens te bestellen bij fabrikant Carl Walther. Dit wapen is volgens het ministerie als beste naar voren gekomen uit een aanbestedingsprocedure.

De politie probeert al sinds 2008 een nieuw dienstwapen te selecteren. Het huidige dienstwapen, de Walther P5, wordt al gebruikt sinds 1979 en is sterk verouderd. Er kunnen maar acht kogels in (vijftien is nu gangbaarder) en het is geheel van metaal en daardoor zwaar. De handgreep van de nieuwere lichting pistolen, zoals de P99Q, is aan te passen aan de handgrootte van de schutter.

Walther heeft de huidige opdracht kunnen krijgen door een gang naar de rechter. In 2011 sleepte de Duits-Zwitserse fabrikant Sig Sauer de order binnen. Maar in november 2011 maakte Opstelten bekend dat die pistolen toch niet voldeden aan de kwaliteitseisen. Hij wilde toen met nummer twee van de aanbesteding in zee gaan, Heckler & Koch. Daarop stapten de fabrikanten Walther en Beretta naar de rechter. Zij vonden dat zij ook een nieuwe kans moesten krijgen. Ze kregen gelijk van de rechter en de aanbestedingsprocedure moest in zijn geheel worden overgedaan.

Het besluit over de Walther P99Q is pas over twee weken definitief. Tot die tijd kan bezwaar worden aangetekend. Opstelten hoopt dat alle agenten en andere opsporingsambtenaren eind 2014 kunnen werken met het nieuwe wapen. Ze worden omgeschoold. Bij de wapens zullen ook nieuwe holsters en patroonhoudertassen worden besteld.