Ongewone actie op A2 tegen inbrekers

Bij een grote controle langs de A2 zijn in de nacht van donderdag op vrijdag 15 mensen aangehouden. Ze worden verdacht van wapen- of drugsbezit, het bezit van inbrekersgereedschap, het hebben van een vals paspoort of witwassen.

De actie was een samenwerking van politie, justitie en de Belastingdienst en had als doel „het terugdringen van woning- en bedrijfsinbraken” in de regio, aldus de politie in een persbericht. Volgens de politie nemen inbraken in woonkernen rond dat deel van de A2 toe en gebruiken dieven de weg als vluchtroute.

Om het aantal inbraken terug te dringen werd een onorthodox middel ingezet. De burgemeester van Geldermalsen had twee parkeerplaatsen aangewezen als veiligheidsrisicogebied, zodat alle bestuurders preventief gefouilleerd mochten worden. Preventief fouilleren is alleen toegestaan als een „ernstige vrees bestaat op verstoring van de openbare orde door aanwezigheid van wapens”. Een woordvoerder van de politie Gelderland-Zuid zegt dat inbreken „ook een soort verstoring van de openbare orde is”.

Er werden 565 auto’s gecontroleerd, 341 bestuurders reden te hard reden, 7 hadden te veel gedronken. Er werden 91 bekeuringen uitgeschreven wegens onverzekerd rijden, gebreken aan verlichting of banden, ontbreken van APK of een geldig rijbewijs. De Belastingdienst heeft voor ruim 10.000 euro contant geld geïnd en 7 auto’s in beslag genomen.

Een soortgelijke actie voorafgaand aan een wedstrijd bij het Ajaxstadion in 2008 leverde veel meer geld op. Daar werd 92.000 euro aan openstaande boetes en schuld bij de Belastingdienst geïnd.