Ook vandaag weer gevechten in Syrië - ‘bestand is mislukking’

Een man die wordt verdacht van banden het regime wordt - geblinddoekt en geboeid - ondervraagd door een rebel van het Vrije Syrische Leger in Aleppo. Foto AFP / Achilleas Zavallis

Ondanks het staakt-het-vuren wordt er ook vandaag weer op verschillende plekken in Syrië gevochten. Activisten maken melding van granaatbeschietingen en gevechten op verschillende plekken in het land. De gevechten zouden voornamelijk plaatsvinden rond Aleppo, Deir el-Zour, Daaraa en in de buitenwijk van Damascus.

Gisteren, op de eerste dag van het bestand, kwamen bij het geweld in het land meer dan honderd mensen om het leven. In Damascus ontplofte onder andere een autobom waardoor tien mensen de dood vonden.

Al Jazeera over het geweld van van gisteren

‘Bestand is mislukking’

Het bestand, dat deze week werd voorgesteld door bemiddelaar Lakhdar Brahimi, is dan ook een mislukking stelt een commandant van het Vrije Syrische Leger tegen persbureau AFP.

“Dit is een mislukking voor Brahimi. Het initiatief was al dood voor aanvang.0 - Abd al-Jaber al-Akaidi, hoofd van het Vrije Syrische Leger in Aleppo”

Het bestand heeft dan ook geen kans van slagen, schreef buitenlandredacteur Carolien Roelants gisteren in NRC Handelsblad:

Het is ondenkbaar dat de wapens werkelijk zullen zwijgen gedurende de vier dagen van het Offerfeest aan het einde van de pelgrimstocht naar Mekka. Niet alleen wegens de geschiedenis van verbroken beloften van het regime, de grote verdeeldheid van de rebellen en de vage afspraken, maar ook wegens de opmars van de oppositie in Aleppo.”

De oppositie meldde deze week dat rebellen ver zijn opgerukt in christelijke en Koerdische wijken in het noorden van Aleppo. Als de stad valt is dat een zware slag voor het regime. Het is volgens Roelants uitgesloten dat “de autoriteiten de rebellen nu in staat gaan stellen vier dagen lang hun terreinwinst te consolideren”. Daarnaast zal het bestand niks veranderen op de lange termijn:

“Al wordt het staakt-het-vuren tijdens het offerfeest wel nageleefd. Het geweld gaat daarna gewoon door.”

Bij het geweld in het conflict dat al negentien maanden duurt zijn meer dan 35.000 mensen om het leven gekomen.