OM zoekt familie serieverkrachter

Het Openbaar Ministerie gaat een nieuwe poging doen de Utrechtse serieverkrachter te vinden die in 1995, 1996 en 2001 zes vrouwen in Utrecht verkrachtte en elf pogingen daartoe deed. Van de verkrachter is indertijd DNA veiliggesteld waarmee nu in de DNA-databank gezocht gaat worden naar bloedverwanten van hem.

Dit soort DNA-verwantschapsonderzoek mag pas sinds 1 april uitgevoerd worden. Het is de tweede keer dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dit gaat toepassen. Eerder gebeurde dit in de zaak-Marianne Vaatstra, die in 1999 op zestienjarige leeftijd bij het Friese Veenklooster werd vermoord. Onlangs werden ruim 8.000 mannen opgeroepen hun DNA af te staan. Het ging om mannen die in 1999 tussen de 16 en 66 jaar oud waren en in een straal van vijf kilometer rond het dorp woonden. De opkomst was zeer hoog: 89 procent van de opgeroepen mannen heeft zich gemeld. Het NFi verwacht een half jaar nodig te hebben voor het verwerken van de resultaten. De complete operatie kost ongeveer een half miljoen euro. De politie onderzoekt waarom de wegblijvers geen dna wilden afstaan.

In Utrecht hoeft niemand DNA af te staan, maar wordt in een databank met eerder veroordeelde criminelen gezocht naar een DNA-match met familieleden van de dader. DNA lijkt bij familie meer op elkaar dan bij willekeurige personen.

In Utrecht zou een grootschalige oproep om deel te nemen aan DNA-onderzoek minder effectief zijn, verwacht het OM, omdat inwoners er niet zo honkvast zijn als in een dorp als Veenklooster. Het OM stelt in een persbericht dan ook dat de kans dat de Utrechtse serieverkrachter gepakt wordt „relatief klein” is. Op dit moment staan er 150.000 mensen in de DNA-databank. Het OM: „Desondanks wil het Openbaar Ministerie Utrecht samen met de politie deze kans aangrijpen om het onderzoek een stap verder te brengen.”

De zaak rond de Utrechtse serieverkrachter zorgde voor grote onrust in en rond Utrecht. Er werden tussen 1995 en 1996 speciale busjes ingezet op universiteitscentrum de Uithof, zodat vrouwen niet meer alleen in die omgeving hoefden te fietsen. Struiken werden kortgeknipt om potentiële schuilplaatsen te verwijderen en vrouwen konden cursussen zelfverdediging volgen. Op een zeker moment gingen agenten verkleed als vrouw het bos in om de dader uit de tent te lokken, maar na 2001 werd het ineens stil rond de Utrechtse serieverkrachter.

Vorig jaar kwam een wetenschapper met nieuw bewijs dat er op wees dat de Utrechtse serieverkrachter uit De Bilt moest komen. Het leek een doorbraak, maar tot een arrestatie kwam het niet.