Nieuwsoverzicht

Eis 5 jaar en tbs in zaak Facebookmoord

Rotterdam. Het Openbaar Ministerie eist vijf jaar cel en tbs tegen de 16-jarige Polly W. voor de zogenoemde Facebookmoord. Het OM ziet haar als de opdrachtgever van de moord op haar voormalige hartsvriendin, de 15-jarige Winsie Hau. De zaak tegen W., die boos op Hau was wegens roddelen op Facebook, werd achter gesloten deuren behandeld, vanwege haar leeftijd. Het OM meldde vrijdag dat het W. wil laten berechten volgens het volwassenenrecht. In september werd de 15-jarige Jinhua K. al veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en drie jaar jeugd-tbs, waarvan een voorwaardelijk. K. zou Hau in januari hebben doodgeschoten in opdracht van W. en haar vriend, die maandag terechtstaat. (Novum)

Sacharovprijs gaat naar twee Iraniërs

Brussel. Het Europees Parlement heeft vandaag de jaarlijkse Sacharovprijs voor mensenrechten toegekend aan twee Iraniërs, advocate Nasrin Sotoudeh en filmmaker Jafar Panahi. Sotoudeh verdedigde oppositieactivisten. Ze zit een celstraf van zes jaar uit wegens „handelen tegen de nationale veiligheid” en „propaganda tegen het regime”. Panahi staat bekend om zijn humanistische films over het leven in Iran. Hij kreeg in 2010 huisarrest en een verbod van twintig jaar op het maken van films opgelegd. (BBC)

Zeker 10 doden door autobom Damascus

Damascus. Tien mensen zijn gedood en dertig verwond bij een aanslag met een autobom in de Syrische hoofdstad Damascus. Dat heeft de Syrische staatstelevisie gemeld. De autobom explodeerde in een woonwijk, vlak bij een appartementencomplex voor politieagenten. Een andere autobom ontplofte in de zuidelijke stad Deraa, waarbij drie militairen omkwamen. De aanslagen doorbreken de wapenstilstand ter gelegenheid van het Offerfeest. In de grootste protesten sinds maanden eisten duizenden demonstranten het aftreden van president Assad. (AP)

Vier jongens melden zich na rellen Haren

Groningen. Vier jongens hebben zich bij de politie gemeld nadat zij zichzelf hadden herkend op foto’s van de recente Facebookrellen in Haren. De beelden waarop ze onherkenbaar waren gemaakt, werden uitgezonden in Opsporing Verzocht en Hart van Nederland. De tieners wilden voorkomen dat ze vanaf dinsdag herkenbaar in beeld komen. (NRC)