Na weekend minder koud

We zitten nog even in de kou met vorst in de nacht, maar na het weekend zal de nachtelijke kou weer verdwijnen. De aanvoer van koude lucht vanaf de Noordpool wordt namelijk geleidelijk aan de kop ingedrukt doordat een lagedrukgebied vanaf de oceaan de wind naar het westen laat draaien. Zachtere en vochtigere lucht stroomt dan het land binnen, met veel bewolking en soms ook regen.

Maar in het weekend is het dus nog koud. De kou reikt tot in het Alpengebied. Daar valt zelfs sneeuw, in combinatie met een actieve depressie. In Nederland is het een stuk rustiger met opklaringen en op veel plekken landinwaarts lichte en soms matige vorst. Op de Wadden valt nog een enkele (hagel)bui.

Zondag is het zonnig en, op een enkele bui aan zee na, droog. De maxima liggen tussen 8 en 10 graden. Met het naderen van een lagedrukgebied wordt de noordenwind ingeruild voor een westelijke. Het waait zwak tot matig. Tegen de avond neemt de bewolking vanuit het westen toe. Wellicht vriest het in de nacht naar maandag nog in het oosten van het land, maar zachtere lucht wint terrein.

Vooral de nachten zijn vanaf dinsdag een stuk minder koud, tussen 4 en 7 graden. Overdag blijft het wat kil, met 8 tot 10 graden. Dit komt vooral door het dikke wolkenpakket en daarmee het gebrek aan zon.