Meesterlijk en listig spel met voorkennis

Homeland seizoen 1 12 afleveringen van 50 minuten € 34,99

Zelfs als je Homeland begin dit jaar op televisie hebt gevolgd, dan is het een genot om de serie weer te zien. Ook de tweede keer zucht je tegen een ongedefinieerde god: wat acteren hoofdrolspelers Claire Danes en Damian Lewis toch fenomenaal. En het verhaal is zo razend knap geconstrueerd dat je opnieuw wordt meegesleurd door de stroom inventieve details en slimme wendingen die je op het verkeerde been te zetten.

Homeland drijft op spanning, als een actiethriller. Claire Danes is CIA-agente Carrie die van een informant hoort dat een Amerikaanse krijgsgevangene in Irak zich heeft bekeerd. Als vlak erna sergeant Brody (Damian Lewis) na acht jaar vermist te zijn geweest wordt bevrijd uit het huis van Abu Nazir, een van de leiders van Al-Qaeda, krijgt ze achterdocht. Het leger beschouwt Brody als een held, maar zij ziet dreiging. Op eigen initiatief hangt ze zijn huis vol met camera’s.

Tot halverwege krijg je als kijker een voorsprong op Carrie. Zulke voorkennis is lekker en de makers hebben dat uitstekend door. Door flashbacks weten we al vrij snel dat Brody liegt over een andere gevangen soldaat en zijn contact met Nazir.

De menselijke, dramatische dimensie van de serie is de vraag wat gevangenschap en marteling met een mens doen. Hoe pak je je leven weer op en hoe gaan kinderen en echtgenote om met iemand van wie ze dachten dat hij dood was. Lewis houdt het raadsel knap intact. Hij laat je gissen: is Brody’s ondoorgrondelijkheid het trauma van zijn gevangenschap, de afkeer die hij voelt van heldendom of sluwe berekening? Alleen wij zien hem in de garage zijn matje uitrollen en op zijn knieën ‘Allahu Akbar’ zeggen.

In de spectaculair sterke zevende aflevering komt het tot een intiem gesprek tussen Brody en Carrie. Brody bekent alles wat de kijker al weet en legt het zelfs uit. Ja, hij is moslim, want door jaren afzondering kan een mens zich keren naar religie. Ja, hij kent de terrorist, en hij schaamde zich om het te erkennen, want de man was aardig tegen hem. Maar is dat waar? Vervlochten met hun ontmoeting is een onderzoek dat de CIA leidt naar een grote verrassing, die alles wat de kijker en Carrie nu denken te weten over Brody weer op losse schroeven zet.

Het is een meesterlijk en listig spel dat Homeland speelt met de voorkennis en verwachtingspatronen van de kijker; een spel dat zich doorzet tot het einde van het seizoen. Claire Danes maakt dat je Carrie onvoorwaardelijk volgt. De grote ogen die ze opzet en de hysterie in haar stem worden in balans gehouden door de ratio van haar redeneringen. In de rol van de ouwelijke collega Saul is Mandy Patinkin ideaal als de mentor die haar met vaderlijke toewijding en ongeduld begeleidt.

Homeland is niet de eerste serie of film die de post-9/11-paranoia en vrees voor gewelddadige moslims uitwerkt. Anders en bijzonder is hoe de makers aandacht schenken aan mogelijke achtergronden en beweegredenen van terreur. En ze geven aan hoe wanhopig een land in oorlog kan zijn: snakkend naar helden, tot elk immorele handeling bereid. Die facetten geven Homeland een air van urgentie.

Inmiddels zijn de twee hoofdrolspelers en de serie gelauwerd met Emmy’s, is in de VS seizoen twee op tv en is een derde seizoen besteld. Hier is het – met Game of Thrones – de must see-nieuwkomer van het jaar. Niet de dat de serie geen mindere momenten kent. Na een imponerende start zijn er enkele afleveringen waarin het verhaal draalt en de kijker onvoldoende gevoed wordt met onthullende flashbacks. Voor tv-kijkers die toen afhaakten is de dvd de herkansing. Grijp hem.