Marilyn, moordballades en Halloweenfilms

Vijf cultuurtips en een selectie uit het door NRC besproken aanbod, met een Amerikaans tintje

Monroe en andere Newmanfoto’s

Het Fotomuseum Den Haag eert de Amerikaan die een van de invloedrijkste portretfotografen was: Arnold Newman (1918-2006). Iedereen die in naoorlogs Amerika en Europa ertoe deed, heeft hij voor zijn lens gehad: Igor Stravinsky, Truman Capote, John F. Kennedy, Christian Dior, Willem de Kooning, Piet Mondriaan, Marilyn Monroe. Het museum toont 150 originele afdrukken.

Foto’s Fotomuseum Den Haag, t/m 13 jan, Inl: fotomuseumdenhaag.nl

O’Neills ‘In die nag’

Geïnspireerd op het drama Long day’s journey into night van de Amerikaanse toneelschrijver Eugene O'Neill maakt gezelschap Dood Paard de voorstelling In die nag. Een gezin zoekt zijn toevlucht in een ver, vreemd land, Zuid-Afrika – maar onvermijdelijk komt het besef dat ook daar de lucht schraal is, de grond hard en het leven zwaar.

Theater Dood Paard: In die nag. Première 27/10. Inl.: doodpaard.nl

Halloweenfilms

Griezelen op Halloween (27/10) bij de Halloween Houses of Horror Night van Wolff bioscopen (in Enschede, Groningen, Rotterdam en Utrecht). Tijdens een ‘griezelmini-marathon worden de films House at the end of the Street, Silent House en Sinister vertoond.

Film Halloween Houses of Horror Night, 27/10 in 4 bioscopen. Inl: wolff.nl € 18

Murder Ballads

De voorstelling Murder Ballads & Traditionals Live in Amsterdam is een speciale ‘double bill’. Allereerst de muziektheatervoorstelling Murder Ballads van Sluysmans en Van Warmerdam, waarin liederen over de dood worden vervlochten met verhalen over de liefde. Dan volgt het concert Traditionals Live, n.a.v. de cd Traditionals II, waarop Jelle Paulusma, Carol van Dyk, Djurre de Haan, Ro Halfhide en Peter te Bos traditionals zingen.

Muziek Murder Ballads & Traditionals Live. 27/10, 20.30 uur Amstelkerk, Amsterdam.

Werk Jeff Koons te koop

Wie altijd al een echte Jeff Koons had willen hebben, kan volgende week terecht op de veiling voor naoorlogse en hedendaagse kunst bij Christie’s in Amsterdam. Een porseleinen Balloon Dog van de Amerikaanse kunstenaar heeft een richtprijs van 3.000 tot 5.000 euro, een keramische Puppy-vaas moet ongeveer 4.000-6.000 euro opbrengen. Ook werk van de Amerikaanse kunstenaars Sol LeWitt en Raymond Pettibon wordt bij Christie’s geveild.

Veiling Naoorlogse en hedendaagse kunst. 30 en 31/10 Christie’s Amsterdam. Kijkdagen 27, 28 en 29/10