Kweku Adoboli: 'Deed alles in belang van UBS'

Kweku Adoboli, de handelaar van UBS die van fraude wordt verdacht, zegt dat hij alles deed in het belang van zijn bank. Vrijdag moest de 32-jarige Ghanees getuigen in de strafzaak die tegen hem loopt. „UBS is mijn familie”, zei Adoboli. Hij moest huilen en sloeg met zijn vuist op tafel.

Adoboli wordt ervan verdacht via riskante beleggingen een verlies van 2,3 miljard dollar (1,8 miljard euro) teweeg te hebben gebracht. Hij zou zijn deal s en de risico’s die hij liep bewust niet in de boeken van de Zwitserse bank hebben genoteerd.

Vrijdag zei Adoboli dat hij een eigen boekhoudsysteem had ontwikkeld, dat hij „de paraplu” noemde. De winsten van de beleggingen die hij verzuimde te melden, waren volgens Adoboli bedoeld als een soort verzekering. Het potje stelde zijn afdeling in staat „met vertrouwen te handelen”, aldus de handelaar. Als zijn afdeling verlies leed, hadden ze immers een buffer. Adoboli vond dat niet verkeerd, aangezien het zijn intentie was geld te verdienen voor de bank. „Dat was het enige waar iedereen om gaf”, aldus Adoboli, die vindt dat hij onschuldig is. „Het is heel moeilijk om negen maanden in de gevangenis te zitten, alleen omdat je zo hard hebt gewerkt voor de bank”, aldus Adoboli.

Het proces tegen Adoboli gaat maandag verder. Hij zal dan zijn getuigenis vervolgen.