Krat zoekt klant

Kakelverse streekproducten thuis bezorgd. Janneke Vreugdenhil test de inhoud van vijf boer-aan-huiskratten.

De blozende winkelmeisjes in de commercial van Plus weten het leuk te brengen: „Hoe korter de weg van het land naar de supermarkt, hoe verser en lekkerder u het op uw bord krijgt.” Kijk, daar schakelt de camera over naar het groene Zeeuwse land, waar een al even frisgewassen collega net bij ‘onze vaste teler’ op bezoek is. Zou er iemand zijn die erin trapt? Ook maar één enkele consument die niet door heeft dat supermarktmedewerkers over het algemeen niet gezellig bij boeren op bezoek gaan, en dat die korte weg met een behoorlijk korreltje zout moet worden genomen?

De weg van het land naar de supermarkt is, anders dan commercials ons willen doen geloven, geplaveid met vele inkoop-, opslag-, distributie- en vervoerschakels. Een lange weg, vol oponthoud, en dus vol verlies van versheid. Daar hebben supermarkten weliswaar iets op bedacht: ze vragen telers hun producten onrijp te oogsten, opdat ze zo’n beetje rijp ogen (ik schrijf nadrukkelijk ‘ogen’ en niet ‘smaken’) wanneer ze uiteindelijk in de winkel liggen. Maar je hoeft maar één keer een te vroeg geplukte supermarktpaprika te proeven naast een rijpgeoogst exemplaar, om te weten dat we het hier over een zuiver cosmetische oplossing hebben.

Wie vers en lekker wil eten, koopt zijn voedsel bij voorkeur juist niet bij de supermarkt. Alleen, waar dan wel? Direct bij de boer, ja dat is het meest ideale. Als je toch al op het platteland woont. Of als je als stadsbewoner tijd en zin hebt om op zaterdagochtend in de auto te stappen en naar, ik noem maar wat, Boerderij Lindenhoff in Baambrugge te rijden voor je verse eitjes, boerenyoghurt en scharrelvarkenslappen. Maar wie heeft dat? En trouwens, echt goed voor je ecologische voetafdruk is dat ook niet.

Nu is daar de boer aan huis. Zoals vroeger de SRV-man langskwam met een supermarktje op wielen, kun je nu wekelijks verse streekproducten thuis bezorgd krijgen. Groente, fruit, zuivel, eieren, vlees en vis, alles geteeld, gevangen, gegroeid, gemolken, gelegd of geproduceerd in eigen regio. Het systeem is even eenvoudig als doeltreffend. De boer gaat niet daadwerkelijk zelf met een bakfiets langs z’n klanten. Een derde partij koopt producten in bij verschillende boeren, verzamelt ze in pakketten en levert ze aan huis bij haar abonnees.

Die derde, de aanbieder van het streekproductabonnement, vormt in veel gevallen de enige schakel tussen boer en consument. De weg van het land naar het bord is dus ultrakort. Iedereen profiteert daarvan. De boer kan een eerlijke prijs vragen omdat het grootste deel van de tussenhandel wegvalt. De consument is verzekerd van versere spullen, die minder voedselkilometers kosten en waar hij de deur niet voor uit hoeft.

En als bonus is er nog het verrassingselement. Wat zit er deze week in de Krat/Box/Kist/Doos? In een tijd waarin bijna iedereen aan keuzestress lijdt, heeft ’t iets heerlijk geruststellends wanneer iemand anders voor je bepaalt dat je deze week broccoli, witlof en wortelpeterselie eet.

Getuige het groeiend aantal aanbieders, slaat de boer-aan-huisformule aan. De Krat, Streekbox, de Kromme Rijn Krat, zeker voor wie in de Randstad woont wordt de keuze steeds groter. Allemaal leveren ze hun clientèle vergaande service, van bezorging tot informatie over de herkomst van de producten, bewaartips en recepten. De meesten zijn bovendien volop aanwezig in de sociale media. En dat is best handig. Wie via Twitter de vraag stelt hoe lang de venkel van boer van Vilsteren moet koken, krijgt binnen 10 minuten antwoord. Vraag dat maar eens aan een supermarktwinkelmeisje.

1. De Krat

Waar Groot Amsterdam, ’t Gooi, Utrecht en omgeving, Haarlem/Bloemendaal, Noord-Holland tot en met Alkmaar en Den Haag. Volgend jaar wellicht ook in Rotterdam.

Wat Lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel van het seizoen. Per week ongeveer 8 soorten groenten, 1 stuk vlees of vis en iets extra’s als paddenstoelen, kaas of eieren. Stokbrood van Brood van Menno. Iedere week worden recepten bijgeleverd.

Bezorgmoment Op vrijdagochtend, vrijdagmiddag en zaterdagochtend.

Kosten ‘Gewone krat’ voor 1 persoon 26 euro, 2 personen 34 euro, 4 personen 58 euro. ‘Extra krat’: 30 euro voor 1 persoon, 39 euro voor 2 personen, 72 euro voor 4 personen.

Smaak De mosselen zijn top. De Opperdoezer krieltjes doen het geweldig in een aardappelsalade met fijngesneden spinazie. Het zuurdesemstokbrood, de pruimen, de yoghurt, alles is zwaar bovengemiddeld lekker. We smullen ons een slag in de rondte.

Bijzonder De Krat probeert om via crowdfunding voldoende afnemers in Rotterdam te verzamelen. Bij genoeg aanmeldingen op oneplanetcrowd.nl gaan ze er begin 2013 van start.

dekrat.nl

2. Streekbox

Waar In de Randstad. Eind dit jaar breidt Streekbox uit naar Brabant, in 2013 ook naar Limburg en Zeeland.

Wat Producten van het seizoen en uit de streek, onder andere groente, fruit, boerenkaas, zuivel, eieren, vlees, vis, kruiden en brood. Standaard 15 verschillende producten. Iedere week recepten, waarvan er minimaal twee volledig uit de box kunnen worden samengesteld.

Bezorgmoment Op donderdag en vrijdag tussen 16:30 en 21:30 uur en op zaterdag van 8:30 tot 14.30 uur.

Kosten Basisbox: 32,50 euro bij wekelijkse afname, 37,50 euro bij maandelijks. Plusbox: van 42,50 euro tot 47,50 euro.

Hoe smaakt het De gerookte forel van Forellen Visvijvers Zederik uit Meerkerk is fantastisch, daar kan geen Noorse zalm tegenop. De groenten, het brood, de kaas, het is allemaal dik in orde. En eigenlijk willen we nooit maar dan ook nooit meer andere yoghurt dan die van Anna’s Hoeve uit Abcoude.

Bijzonder Het plan is om, als er door heel het land wordt bezorgd, streekproducten uit te wisselen, dus Brabantse paté in de Groene Hart-box, Goudse boerenkaas in de box voor Zuid-Nederland.

streekbox.nl

3. Kistje vol smaak

Waar In Delft

Wat zit er in Producten van het seizoen, vaak uit eigen regio, soms van iets verder weg. Keuze uit Kistje Groen (4 soorten), Kistje Fruit (4 soorten), Kistje Eenpersoon (6 soorten groenten en fruit) of Kistje aan Tafel (ingrediënten + recept voor complete maaltijd). Extra’s (eieren, boerenkaas, appelmoespakket, worst, etc) zijn wekelijks los bij te bestellen.

Bezorgmoment Op donderdag en vrijdag tussen 10:00 en 16:00 uur. Afhalen op zaterdag tussen 10:00 en 13:00 uur.

Kosten Kistje Groen: 4 euro; Kistje Fruit: 4 euro; Kistje Eenpersoon: 8 euro en Kistje aan Tafel: 5 à 7 euro

Smaak We bereidden de rundersaucijzen van Bieslands rundvlees volgens bijgeleverd recept, met verse pasta en gegrilde groenten en dat smaakte prima. De druiven van Druivenkwekerij Nieuw Tuinzigt uit Den Hoorn doen ons terugverlangen naar onze jeugd in het Westland. Alle groenten zijn van goede kwaliteit, behalve de snijbonen, die zijn zo vezelig dat we er maar puree van maken. Wel lekkere puree trouwens.

Bijzonder Eigenaar Gaston Badoux brengt alle kistjes zelf rond met zijn bakfiets.

kistjevolsmaak.nl

4. De Groene Lekkerbek

Waar In Zuid Limburg en het Belgische gebied ten westen daarvan.

Wat Biologische producten van Kasteelhoeve Puth te Voerendaal en Gut Paulinenwaldchen te Aken, aangevuld met biologische producten uit de streek en kruidenierswaren. Bij sommige producten horen ook recepten.

Wanneer Alles voor dinsdag 13:00 uur besteld, wordt vrijdag bezorgd.

Kosten Diverse kisten met assortiment groente en fruit tussen 11 euro (basis, 2 personen) en 18 euro (gourmet, 4 personen); worstpakket, kaaspakket en ‘Milchtute’ (kaas, zure room, kruidenkwark en fruityoghurt) vanaf 6,50 euro. Alles ook los te bestellen

Smaak De kaas is een beetje stinkerig (als in: lekker stinkerig). De yoghurt smaakt weer compleet anders dan de boerenyoghurt uit het Groene Hart. De suikermais is een traktatie, zo vers vind je ze nooit in de supermarkt. De groenten en ook de appels zijn stuk voor stuk mooi. Oh ja, en het pils gaat er ook best in.

Bijzonder De Groene Lekkerbek begon in 2006 met kant-en-klare kistjes zoals de andere bedrijven in dit artikel, maar merkten al snel dat hun klanten liever zelf willen kiezen. Vandaar dat alles op maat wordt geleverd.

degroenelekkerbek.nl/

5. Beebox

Waar In een deel van het Gooi en van de provincie Utrecht, zie voor specifieke plaatsen de website.

Wat Biologische, Nederlandse en zoveel mogelijk regionale landbouwproducten. Keuze uit groenten + fruitkrat, gezinskrat met sap, brood en eieren en de nog uitgebreidere kokskrat. Recepten volgen; The Greenbee zit nog midden in de opstartfase.

Bezorgmoment Op donderdagen.

Kosten Beebox Groenten & Fruit voor 2 personen 25 euro, voor 4 personen 40 euro; Beeboxgezin: 30 euro (2 pers.) en 50 euro (4 pers.); Beebox Kok: 40 euro (2 pers.) en 80 euro (4 pers.).

Smaak Het vlees is prachtig gemarmerd en smelt op een zacht vuurtje tot supermals draadjesvlees. De moesappels verdwijnen in een moes voor erbij (alleen jammer dat het appelras niet wordt vermeld). Het brood is goed, het sap lekker, alle groenten zijn vers, kortom, prima kratje.

Bijzonder The Greenbee is veel meer dan alleen een ‘kratjesboer’. Op de website van het platform kun je bijvoorbeeld zoeken naar kampeer-, fruit- en kaasboerderijen in heel Nederland.

thegreenbee.nl