Kortkolom economie

Groei Amerikaanse economie trekt aan

Rotterdam. Hogere consumentenbestedingen hebben er in het derde kwartaal voor gezorgd dat de Amerikaanse economie aantrekt. Als de groei in het derde kwartaal een jaar lang doorzet, zou de economie in de VS met 2 procent groeien. In het tweede kwartaal was de groei op jaarbasis nog 1,3 procent. Dat blijkt uit een vrijdag vrijgegeven raming van het Amerikaanse bureau voor economische analyse. De uitgaven aan huizenbouw en renovaties stegen met meer dan 14 procent en ook de overheidsuitgaven trokken aan. De Amerikaanse export was echter een negatieve factor. Die daalde voor het eerst in drie jaar. Het rapport was de laatste economische indicator die werd gepubliceerd voor de Amerikanen op 6 november naar de stembus gaan om een president te kiezen. (Novum)

Spaanse bad bank op 1 december van start

Rotterdam. Spanje is goed op weg met de voorbereidingen voor het hulpprogramma voor de banken. De nieuwe Spaanse bad bank, die de Spaanse regering opricht om slechte leningen van probleembanken in onder te brengen, wordt op 1 december operationeel. Dat maakte de Europese Commissie vrijdag bekend. Een delegatie van de commissie, de Europese Centrale Bank en het Europese reddingsfonds ESM, waaruit de hulp voor de Spaanse banken wordt gefinancierd, was de afgelopen anderhalve week in Spanje. Daar onderzochten de ambtenaren de toestand van de Spaanse financiële sector. De delegatie concludeerde dat de situatie van de banken de laatste maanden is verbeterd, maar er moet wel gewerkt worden aan een centraal kredietregistratiesysteem en het bestuur van de spaarbanken, de cajas. (Novum)

Breukhoven stopt als baas Free Record Shop

Rotterdam. Oprichter en grootaandeelhouder Hans Breukhoven zet een stap opzij bij de Free Record Shop. Herman Hovestad, voormalig (interim-)directeur bij Syntens, Thieme en Dell Europa, krijgt de dagelijkse leiding als de nieuwe topman. Breukhoven blijft wel aan als voorzitter van de Raad van Bestuur. Hij gaat zich nu vooral richten op ontwikkeling, vastgoed en strategie. Free Record Shop kampt met een krimpende entertainmentmarkt en een verschuiving naar betaalde en onbetaalde digitale producten. Vorig jaar werd het kantoor in België gesloten en sloot muziekwinkel Fame de deuren. (Novum)

Citigroup beboet om lekken voorkennis

Rotterdam. Een Amerikaanse toezichthouder heeft Citigroup vrijdag beboet omdat een analist van de bank vertrouwelijke informatie over Facebook heeft gelekt in de aanloop naar de beursgang. Citigroup moet een boete van twee miljoen dollar (1,5 miljoen euro) betalen. Citigroup was een van de banken die de beursgang van Facebook begeleidde en daarom inzage in de boeken kreeg. Het is banken strikt verboden die voorkennis te gebruiken of aan anderen door te spelen. Maar een jonge werknemer van de bank stuurde vertrouwelijke gegevens door naar een stel vrienden die voor technologiewebsite Techcrunch werken. (Novum)