Knapen veroordeelt aanslag op Congolese activist

Denis Mukwege bij de uitreiking van de Olof Palme-prijs in 2008. Mukwege zet zich in voor slachtoffers van verkrachting. Foto EPA / Fredrik Sandberg

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen heeft met afschuw gereageerd op de aanslag op de Congolese gyneacoloog en activist Denis Mukwege. De arts werd in zijn woning in Bukavu belaagd door gewapende lieden, maar bleef ongedeerd. Een beveiliger kwam wel om.

Knapen noemt de aanslag een ‘laffe daad’. Knapen:

“Mensenrechtenverdedigers als Mukwege zijn zeldzaam. De autoriteiten in Congo moeten hen beschermen.”

Congo kampt met de meeste verkrachtingen ter wereld. Mukwege stichtte een ziekenhuis voor de slachtoffers en kaartte het probleem bij wereldleiders aan. Voor zijn inzet kreeg hij verschillende prijzen.

Mukengere zei in 2007 tegen NRC Handelsblad al te zijn bedreigd om zijn activiteiten voor verkrachte vrouwen. Hij had net een jongetje van zeven jaar geopereerd.

“De strijders kwamen zijn moeder verkrachten. Maar zij wist te ontsnappen. Toen grepen ze het jochie en roosterden hem boven het vuur in de keuken. Ik begrijp het geweld ná de verkrachtingen niet. Waarom verminken ze kinderen, waarom steken ze messen, stokken, vorken, geweren en andere harde voorwerpen in de vagina nádat ze hebben verkracht?”

Nederland dringt samen met EU-partners bij de Congolese autoriteiten aan op betere bescherming van mensenrechtverdedigers als Mukwege. De ambassade heeft zijn diensten beschikbaar gesteld aan het door Mukwege opgerichte ziekenhuis in Bukavu en aangeboden om te helpen bij het beveiligen van medewerkers.