Kever koelt af bovenop een lekker frisse bal mest

Een mestkever heeft heel raar lievelingseten: poep! Daar zitten nog prima restjes van planten in en mestkevers weten dat. Van een paardenvijg of koeienvlaai halen ze stukjes af, daar maken ze een bal van en die bal nemen ze mee.

De meeste mestkevers wonen in warme landen, zoals in Zuid-Afrika. De mestkevers eten er poep van dieren als zebra’s, giraffen en gnoes. Op de savanne, waar die dieren leven, is het droog en heet. Liever gezegd: gloeiend. Het zand wordt er ’s middags warmer dan 60 graden. Als je eroverheen loopt, verbranden je voeten.

Maar een mestkever gaat ’s middags niet lekker in de schaduw een dutje doen. Die heeft zwaar werk te doen: poep rollen. Een mestbal is groter dan de kever zelf. Hij zet zijn voorpootjes op de grond, kop omlaag, en duwt de bal met zijn achterpoten vooruit. Elke tien tellen stopt hij even en klimt hij op de bal.

Waarom rolt hij niet gewoon door? Biologen in Zuid-Afrika hebben dat nu ontdekt: dan is hij aan het afkoelen. Het staat deze week in Current Biology, een biologentijdschrift.

Een vochtige bal verse giraffenpoep is ‘lekker fris’: maar ongeveer 30 graden. Hèhè, dat koelt af en zo is de mestkever ook even van het hete zand af. Op de bal likt hij zijn hete voorpootjes nog even af, zodat die ook nat en koel worden. Na tien tellen op de bal is de kever genoeg afgekoeld en kan hij weer verder. Hester van Santen