Kersverse oppositieleiders Rusland opgepakt, Prochorov werpt zich op

Een demonstrant voor het voormalige kantoor van de KGB, nu FSB, in Moskou: "Genoeg gemarteld!" Foto Reuters / Mikhail Voskresensky

Volop beroering vandaag onder de Russische oppositie. Drie oppositieleiders werden opgepakt en miljardair Michail Prochorov kondigde aan de zakenwereld te verruilen voor een politieke carrière.

Prochorov is een voormalige presidentskandidaat die met de politieke partij die hij enkele maanden geleden oprichtte een ‘derde macht’ in het land wil worden. Dat liet hij vandaag op een persconferentie weten.

Georkestreerd

De 47-jarige Prochorov nam in maart deel aan de frauduleus verlopen Russische presidentsverkiezingen, waarin hij op de derde plaats eindigde. Over zijn deelname deden veel geruchten de ronde.

Zijn kandidatuur zou door het Kremlin zijn georkestreerd, hoewel Prochorov dat zelf ontkende. Toch was hij zelden te betrappen op al te open kritiek op president Vladimir Poetin en hoewel hij in de winter deelnam aan betogingen van de oppositie distantieerde hij zich van oppositieleiders als corruptiebestrijder Aleksej Navalny.

‘Gemarteld’

Diezelfde Navalny werd vandaag volgens AP, samen met medeblogger Sergej Oedaltsov en Ilya Yashin, opgepakt. Zij stonden voor het voormalige KGB-hoofdkantoor te protesteren tegen marteling en onderdrukking. Het trio was niet alleen maar werd geruggensteund door honderden anderen in het centrum van Moskou alwaar gedemonstreerd werd tegen het toenemend hard neerslaan van de oppositie-uitingen in Rusland.

De arrestanten spelen een hoofdrol in de Russische oppositie, schreef onze correspondente Thalia Verkade eergisteren:

“Acitivisten is Rusland hebben vorig weekend een 45 leden tellende Coördinerende Raad, bestaande uit 45 mannen en vrouwen, op democratische wijze gekozen. Grote winnaar is zoals verwacht corruptiebestrijder Aleksej Navalny. Hij kan zich nu de leider van het burgerprotest noemen. (…) Sergej Oedaltsov, de leider van het Links Front en een bekende aanvoerder van de protestmarsen, stond op de algemene lijst. Hij eindigde relatief laag, op plek twintig. Zijn geestverwant Leonid Razvozzjaev eindigde op plek vijf van de linkse kieslijst.”

De betoging vandaag had betrekking op de “getuigenis” van deze Leonid Razvozzjaev. Die zou zich eerder deze week hebben laten inrekenen en bekend hebben schuldig te zijn aan het organiseren van rellen. Maar Razvozzjaev beweert te zijn ontvoerd en zijn getuigenis onder martelingen te hebben afgegeven.