Justitie gaat veelplegers in het verkeer steviger aanpakken

Een groep van ruim duizend personen krijgt meer dan tien bekeuringen per jaar voor zwaardere en gevaarlijke gedragingen, zoals rechts inhalen, door rood licht rijden en bumperkleven. Foto Hollandse Hoogte / Kick Smeets

Justitie gaat weggebruikers die keer op keer in de fout gaan harder aanpakken. Veelplegers van zware verkeersovertredingen wordt sneller het rijbewijs afgepakt. Blijven ze in de fout gaan, dan moeten ze voor de rechter verschijnen. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Het gaat om een groep van ruim duizend personen, die meer dan tien bekeuringen per jaar krijgen voor zwaardere en gevaarlijke gedragingen, zoals rechts inhalen, door rood licht rijden en bumperkleven. Omdat deze ‘verkeershufters’ steeds een boete krijgen, hoeven ze zich nooit te verantwoorden voor de rechter. Een boete zou bovendien geen enkele invloed op hen hebben. Minister Opstelten:

“De cijfers laten zien dat er een groep weggebruikers in het land is die zich weinig gelegen laat liggen aan de verkeersregels. Deze groep wil ik stevig aanpakken.”

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) gaat de kentekens van veelplegers doorgeven aan politie en justitie. Overtreders krijgen vervolgens een brief van de politie met de waarschuwing dat ze in beeld zijn en dat ze in de gaten worden gehouden. Als ze hun rijstijl niet aanpassen, moeten ze zich verantwoorden in de rechtbank.

Opstelten gaat het Openbaar Ministerie vragen de regels zo snel mogelijk aan te passen. De maatregelen moeten volgende zomer ingaan.