Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Indonesië pakt beramers aanslagen Amerikaanse ambassade

Indonesische anti-terreurtroepen buiten een gebouw in Solo, Midden-Java na een van de invallen. Foto AP

Anti-terreurtroepen in Indonesië hebben elf mannen opgepakt die aanslagen zouden voorbereiden op de Amerikaanse en de Australische ambassade. In vier provincies werden gisteren en vandaag invallen gedaan, meldt AP.

De verdachten zouden deel uitmaken van een relatief nieuwe terreurgroepering genaamd HASMI, een sunnitische beweging voor de Indonesische samenleving. Ook het Amerikaanse consulaat in Soerabaja en een hoofdkantoor van de politie op Centraal-Java zouden doelwit zijn geweest. Er werden onder meer bommen, explosieven, een handleiding om bommen te maken en munitie in beslag genomen.

Onduidelijk is hoever de plannen van het gezelschap gevorderd waren. Indonesië voert sinds de bomaanslagen in Bali in 2002 een felle strijd tegen moslimterrorisme. Destijds werden door het Zuidoost-Aziatische netwerk Jema’ah Islamiyah 202 mensen gedood.