Hij blijft een mysterie

3Doc: Kyteman. Now What?Ned. 3, 20.55-22.30 uur

Aan een kijkje in de keuken van muzikant Colin Benders, beter bekend als Kyteman, heb je niet genoeg. Je wil een blik in z’n hoofd, weten wat er in hem omging toen hij z’n enorm succesvolle Hiphop Orkest ineens opdoekte, tijdelijk uit zicht verdween en weer keihard terugkwam met zijn nieuwe orkest. De documentaire Kyteman. Now What?, gunt die blik, zij het een ongrijpbare.

Documentairemaker Menna Laura Meijer volgde Benders vanaf het moment dat hij in 2009 de stekker uit Kyteman’s Hiphop Orkest trok. We zien Benders uitgeblust liggend in bed, op de bank en in een bad. „Ik zit in een bubbel, en zou bij god niet weten hoe ik eruit moet komen”, zegt hij, starend in de verte.

Meijer ziet hem opkrabbelen en het vrije muzieklab Kytopia oprichten. Als je Benders een plezier wilt doen, moet je hem laten „wegspacen en ideeën uitspuiten”, vertelt hij. De trompettist zet de wereld om hem heen, uiteindelijk, om in een plek waar hij precies dát kan doen.

Maar hoe zijn brein werkt blijft een mysterie. Hij laat af en toe als een kungfu-meester wat zinnen vallen, wat losse woorden, waar hij zelf wat aan heeft voor pijn, geluk en soms allebei. Alsof een briljante professor de grenzeloosheid van het universum probeert uit te leggen, en hij die met meer kennis alleen maar onbegrijpelijker maakt.

Toch komt de ongrijpbare orkestleider warm over. Hij omhelst iedereen die hij tegenkomt, heeft een sterke band met z’n ouders en stoeit aandoenlijk met de vier keer zo grote rapper Pax. En dat terwijl elke ademteug die hij neemt enkel en alleen voor muziek bedoeld lijkt.