Het is hier net een oorlogsgebied

Michael Tubbs voert campagne in Stockton, CaliforniëIk ben aspirant-politicusIk stem op Barack ObamaMijn grootste helden zijn mijn moeder, de zwarte vrijheidsstrijder John Lewis en JezusOver 21 jaar gaat het weer goed met Stockton

„Mijn moeder was zestien toen ik geboren werd. Mijn vader zat toen al in de gevangenis. Ik heb hem voor het eerst gezien op mijn twaalfde. Hij had ketens om zijn enkels en een oranje gevangenispak aan. Thuis hadden we weinig geld. Mijn moeder kreeg eten via een overheidsprogramma. Iedere week haalde ze een groot blok kaas, overheidskaas noemde ze dat. Ik vond het niet lekker: het smaakte naar plastic. Mijn opa is veteraan. Van geld dat hij had gespaard van zijn uitkering stuurde hij mij naar een privéschool. Ik haalde goede cijfers en had geluk: ik kreeg een volledige beurs voor een studie aan Stanford. Stanford was een totaal andere wereld dan die ik kende. Ik heb een geweldige tijd gehad, kon stage lopen bij Google en bij het Witte Huis. In Washington raakte ik bevangen door de politiek. Daarom wil ik nu raadslid worden, in mijn eigen stad. Het is gek om weer terug te zijn in Stockton. Jongens uit de buurt met wie ik vroeger speelde, zitten nu in de gevangenis. Ik ga van deur tot deur om campagne te voeren; sommige wijken zijn net oorlogsgebieden. We leven in de VS in parallelle werelden. Mensen op Stanford weten niet wat het betekent om te moeten overleven op overheidskaas, en mensen die in armoede leven hebben geen flauw benul wat er op Stanford gebeurt. Ik ken beide werelden, en ik wil die kloof minder groot maken.”