Het beste uit een hond

Fotografe Cindy Heijnen reist door

Nederland op zoek naar kleine en grote winnaars en het belang van winnen vandaag de dag.

De Winnaar, Achterpagina 27-10-2012 Jachthondenproef, Henny Schoor
De Winnaar, Achterpagina 27-10-2012 Jachthondenproef, Henny Schoor

Henny M. Schoor won samen met haar Labrador retriever Mr. Monty de ‘Hubertus Jachthondenproef’ van de Nederlandse Organisatie voor Jacht & Grondbeheer.

„Uitsluitend honden die veel doorzettingsvermogen hebben, goed zijn afgericht en graag hun baasjes plezieren behalen deze prijs. De honden moeten verschillende opdrachten uitvoeren die lijken op jachtsituaties zoals het spoor volgen van een vos of gans die geraakt is door een jager, maar nog honderden meters verder loopt of vliegt en vervolgens het geraakte dier correct terugbrengen naar hun baas. Ze moeten vaak een steile talud beklimmen of door water waden. De opdrachten zijn zo complex dat ik me geregeld afvraag of de bedenkers ze zelf wel kunnen uitvoeren. Het is leuk om met honden te werken. Ik ben Mr. Monty in de Verenigde Staten gaan halen, hij heeft prijswinnende ouders. Het is een uitdaging om te kijken of wij hier in Nederland hetzelfde uit een hond kunnen halen. Voorlopig lukt dat. Normaal behalen honden de beste resultaten rond hun zesde levensjaar, Mr. Monty wint al bijna elke prijs waaraan hij deelneemt en hij is slechts vier jaar oud. Op een prijs als deze kunnen zowel de hond als de eigenaar trots zijn. Na een overwinning kijkt Mr. Monty me ook aan met een blik van: We did the job. Een hond moet goed zijn opgeleid en de juiste instructies krijgen om te weten wat hij moet doen op een wedstrijd. Met mijn vorige elf honden heb ik ook talrijke prijzen gewonnen. Ik heb wel een beetje een winnaarmentaliteit; ik ben graag de eerste. Maar het is niet zo dat ik de honden train tot ze het niet leuk meer vinden, elke dag een beetje zodat ze zelf blijven vragen om iets voor mij te mogen doen.” (Interview Sabeth Snijders)