Gestoofde kalfswang met wortelen

Sukadelap veertien uur laten garen bij een temperatuur die nooit de 60 graden overschrijdt, zal niet iedereen lukken. Daarom een ander stukje rundvlees dat smeltend zacht wordt en bijzonder heerlijk smaakt en dat evengoed langzaam gegaard moet worden. Maar het luistert wat minder nauw bij kalfs- of runderwang. Dat is een stukje vlees dat goed ingepakt zit in het vet. Het is verder ook dooraderd met vet en met bindweefsel. Daarom ziet het er als stukje rauw vlees niet meteen reusachtig jummie uit, maar dat verandert totaal als een thuiskok met inzet er zijn of haar wil mee gedaan heeft.

Slow en langzaam en rustig.

De wortelen maken het gerecht zoet, dat is extra lekker als er wat meer peper gebruikt wordt.

1,5 kilo kalfs of runderwang

3 uien

3 stengels bleekselderij

1 kilo wortelen

1 dessertlepel komijn

50 g boter

1 el bloem

½ l droge witte wijn

bouquet garni (peterselie, laurier, tijm), extra peterselie en eventueel citroen

Schil, schrap en hak de groenten, de ui en de bleekselderij redelijk fijn, de wortelen in repen of plakjes – die gaan pas wat later bij het gerecht.

Snijd zoveel vet van het vlees af als u goeddunkt (een beetje vet is ook wel lekker) en smelt de boter in een flinke braadpan waar alles goed in past. Braad het vlees bruin, doe er de uien, de bleekselderie en de komijn bij, en bestrooi het geheel met peper en zout.

Laat een minuut of tien bakken. Strooi de bloem over het gerecht, roer goed, en voeg de witte wijn toe en het bouquet garni. Zet een deksel op de pan en laat het gerecht op het gas of in de oven (130 graden) anderhalf uur stoven. Voeg de wortelen toe en laat nog een uur stoven.

Verwijder het bouquet. Maak de saus eventueel verder op smaak met zout en peper. Strooi wat fijngehakte peterselie over het geheel, en eventueel wat geraspte citroenschil.

Heel lekker bij aardappelpuree of bij kruimige, even gestoomde aardappelen. Een sla met mosterddressing vooraf – klaar!