Fairtrade week

Van 25 oktober tot en met 4 november kunt u honderden Fairtrade producten met korting kopen, want het is Fairtrade Week. Overigens is het niet te hopen dat de werkgevers waar Fair Trade Original mee samenwerkt hetzelfde telraam gebruiken voor hun werkweken: die tellen dan elf dagen. Fairtrade vind ik een sympathiek initiatief. De organisatie spant zich al een halve eeuw in ‘voor handel die ontwikkelt’. Of zoals oprichter Paul Meijs destijds gezegd heeft: ‘Je kunt beter op een eerlijke manier handel voeren met ontwikkelingslanden dan dat je giften schenkt.’ En die gedachte blijkt succesvol.

Inmiddels werkt Fair Trade Original in meer dan twintig landen samen met anderhalf miljoen producenten. En aldus profiteert een veelvoud aan mensen van sociale projecten zoals huizen, scholen en ziekenhuizen. Gerealiseerd doordat er een faire prijs wordt betaald voor onder andere hun cacao, rozen en koffie.

Ondertussen maakt ook wijn deel uit van het assortiment. Op een enkele Chileen na wordt het aanbod overigens gedomineerd door Zuid-Afrika, mede dankzij de succesvolle implementatie van het black empowerment programma.

Steeds meer Kaapse wijnboeren zijn een joint venture aangegaan met hun zwarte arbeiders die zij mede-eigenaar maken en managementvaardigheden bijbrengen. Dat zij deze ook wijn hebben leren maken blijkt bijvoorbeeld uit Fairvalley Cabernet Sauvignon 2010 uit Western Cape. Voor het openen lees ik eerst een stichtelijke boodschap op het etiket: ‘The hands that work the soil feed the soul’.

Food for thought voor bankiers, fondsenbeheerders van woningbouwcorporaties en overige andermansgeldspeculanten. Maar dat soort glijers is vast niet geporteerd van zo’n Cabernet met wat ruwe kanten, eelt op de knuisten en zwarte randen onder de nagels.

Die drinken liever peperdure Bordeaux en vragen de ober een bonnetje om dat bij ons declareren. Maar bij de € 6,09 die Albert Heijn voor deze wijn vraagt, loont dat de moeite natuurlijk niet. Al dacht de net opgestapte burgemeester van Lingewaard daar klaarblijkelijk heel anders over.