Excuushakje voor veertigplussers

Milou van Rossum weet dat een comfortabele hoge hak niet bestaat.

De afgelopen weken zie ik ’m bijna dagelijks op de advertentiestrook op mijn Facebookpagina langskomen: de Sculptured 65 van Ecco. En niet alleen daar wordt de schoen stevig geplugd – wie een beetje tv kijkt heeft de spot met dartelende meisjes vast een paar keer voorbij zien komen. ‘Feel it to believe it’ – de Sculptured 65 moet de eerste schoen met een hoge hak zijn die van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat te dragen is zonder pijn.

De comfortabele, hooggehakte schoen is de heilige graal van de schoenindustrie. Eens in de zoveel jaar roept een merk dat-ie hem heeft gemaakt. Maar de waarheid is: hoge hakken zitten nooit lekker.

Er zijn gradaties in. Dure pumps zitten meestal beter dan goedkope, een dikke hak lekkerder dan een dunne en een sleehak nog aangenamer, en het scheelt ook als er een plateau onder de voet zit. Maar na een paar uur beginnen toch bijna altijd vermoeidheid en pijn toe te slaan. Een dof gevoel in de bal van de voet, waarvan je, als die samengaat met samengedrukte tenen, misselijk en wanhopig kunt worden. En dan heb ik het nog niet eens over knie-, rug- en heupletsel.

Ik ken vrouwen die zeggen dat ze veel beter op hakken lopen dan op platte schoenen en zelfs hoogzwanger nog op hooggehakte sandalettes paraderen. Maar zelfs zulke vrouwen zie je na hun veertigste, als de bereidheid om te lijden voor mode meestal een tikkeltje is afgenomen, opeens verdacht vaak op plat.

Ik heb het enkellaarsje uit de advertenties uitgeprobeerd. Ik heb hem alleen even in de winkel aangehad, maar ik geloof meteen dat je er moeiteloos dag en nacht op voort kunt. Inderdaad, zeer comfortabel. Zachte zool, een beetje verend, weinig druk op de bal van de voet, genoeg ruimte voor de tenen. Een onvoorstelbaar verschil met de Dior-pumps die ik net daarvoor had gepast. Toch is de schoen verre van de oplossing. Met een ronde leest met opwippende teen, bobbelig lakleer en een dikke zool van rubber die overloopt in al even seksloze hak met een mal patroontje erin is-ie, om het voorzichtig uit te drukken, niet erg elegant.

Maar erger nog: de hak is helemaal niet hoog – zoals de naam al doet vermoeden maar 65 millimeter. Hakken zijn de laatste jaren zoveel hoger geworden dat zelfs een naaldhak van 9 centimeter op onlineboetiek Net-a-porter in de categorie ‘mid-heel’ („easy to wear”) valt.

Tegenwoordig is 6,5 centimeter niets meer dan een excuushakje. Zo kan ik het ook.