EU mag Sacharov-winnaars niet bezoeken

Filmregisseur Jafar Panahi en advocate Nasrin Sotoudeh wonnen de Sacharov-prijs omdat zij ‘niet voor angst en intimidatie door de knieën zijn gegaan’. Foto AFP / Atta Kenare / Arash Ashourinia

Iran heeft een verzoek van een delegatie Europarlementariërs om een bezoek te brengen aan twee Iraanse dissidenten die de Sacharov-mensenrechtenprijs hebben gewonnen afgewezen. De prijs mag niet aan de twee worden uitgereikt, liet een adviseur van de voorzitter van het Iraanse parlement vandaag weten, meldt AP.

Advocate Nasrin Sotoudeh en filmregisseur Jafar Panahi zijn onderscheiden met de prijs omdat zij ‘niet voor angst en intimidatie door de knieën zijn gegaan’, zei parlementsvoorzitter Martin Schulz gisteren. De onderscheiding is door het Europees Parlement in het leven geroepen om uitzonderlijke individuen te lauweren die strijden tegen de onderdrukking van mensenrechten en pleiten voor de vrijheid van meningsuiting.

Sotoudeh behartigde de belangen van gearresteerde Iraanse oppositieactivisten na de omstreden presidentsverkiezingen van juni 2009. Zij zit nu zelf achter de tralies. Panahi, die in 1995 in Cannes de Gouden Camera won, maakt films met een humanistische kijk op het leven in Iran, vaak met de focus op het harde bestaan van kinderen, vrouwen en armen.

Een delegatie van het Europees Parlement, dat de Sacharov-prijs jaarlijks toekent, reist naar Iran en komt daar waarschijnlijk morgen aan. Een bezoek aan de Evin-gevangenis, waar de prijswinnaars vastzitten, zit er echter niet in.