Een diner voor twee in de zee

Duiker Patrick Beijk maakte onder water in Amerika deze foto. Zie jij wat er op staat? Hij won er een prijs mee.

Woooh! Wat een supermooie foto. Hoe is die zo goed gelukt? Wat een heldere kleuren. En waar zijn die twee ... wat zijn het ... zeehonden nou mee bezig?

Duikfotograaf Patrick Beijk heeft alle antwoorden. Hij nam de foto, en won er afgelopen week de National Geographic Fotowedstrijd 2012 mee, in de categorie Dier.

“Het zijn geen zeehonden, maar zeeleeuwen”, zegt Patrick aan de telefoon. “Je kunt ze herkennen aan de oorschelpjes. Zeehonden hebben die niet.”

En wat doen ze precies op deze foto?

“Ze spelen met een kreeft. Een flinke. Ik schat deze zo’n 50 centimeter groot. Maar de zeeleeuwen zijn er niet bang voor. Ze zijn bezig hem aan stukken te rijten. Je ziet het aan de witte slierten die uit de kreeft komen. De foto is juist genomen op het moment dat een van de zeeleeuwen de kreeft beetpakt bij een van zijn poten.”

Waar is de foto genomen?

“Bij het eilandje Los Islotes, in de Golf van Californië. Daar was ik met mijn vriendin vorig jaar december aan het duiken. Het eilandje is misschien 200 meter lang. Het lag helemaal vol met zeeleeuwen, met een paar grote mannetjes, die de rest verdedigden. Ik moest daarom heel voorzichtig zijn.

„Ergens op het eiland is een grot. Het bleek een soort speeltuin waar steeds vijf tot tien jonkies aan het ravotten waren. Een grote moeder hield het zaakje in de gaten. Zeeleeuwen spelen graag. Je ziet ze vaak een zeesterretje van de bodem pakken. Dan zwemmen ze naar boven, en laten de zeester los. Terwijl de zeester weer naar beneden zakt, zwemmen ze erom heen, en spelen ermee. Dat kunnen ze uren volhouden. Ze beten ook in alles wat los zat aan onze duikpakken, bijvoorbeeld touwtjes. En ze trokken de duikcap van mijn vriendin af.”

Waarom heb je juist deze foto ingestuurd?

“Omdat het precies het goeie moment is. Er zit veel actie in. En hij is in de branding genomen, dus het kostte wat moeite om stabiel te blijven. Ook de kleuren zijn nog mooi, omdat je vlak onder het wateroppervlak zit. Naarmate je dieper in het water komt worden kleuren weggefilterd, eerst rood, daarna oranje, dan geel. Omdat het ondiep is, zie je ook nog wolken op de achtergrond.”

Hoe lang was je onder water?

“Bij deze duik ongeveer 90 minuten. In totaal heb ik in vier dagen tijd twaalf duiken genomen.”