Die jongeren zijn verwend

De zestigers hebben een veel moeilijkere jeugd gehad dan veel van de verwende jongeren van nu. Zit daarom niet zo op hen in te beuken, schrijft Floor Rusman.

Babyboomers zouden gierige, egocentrische mensen zijn die hun jarenzestigidealen hebben ingeruild voor ‘het pluche’, waarvan ze nu weigeren afstand te doen. Van elke maatschappelijke ontwikkeling (toegankelijk onderwijs, lage huizenprijzen, een ruime arbeidsmarkt) hebben zij geprofiteerd; nu laten ze ons met de puinhopen achter.

De werkelijkheid is genuanceerder. Om te beginnen is het onzinnig om generaties als homogene groepen te beschouwen. Met ‘babyboomers’ wordt vaak maar een klein deel van de naoorlogse generatie aangeduid: degenen die konden en mochten doorstuderen. Het grootste deel van hun leeftijdgenoten ging echter meteen na school werken en plakte geen Provoposters. De babyboomers die het Maagdenhuis en het pluche bezetten, vormden een elitegroep.

Toegegeven, veel van de boomers hebben minder moeite gehad dan mijn generatie met het vinden van een huis en een baan. Maar ze hebben wel een veel minder luxueuze jeugd gehad. Vooral degenen die voor 1950 geboren werden, zijn opgegroeid in relatieve armoede. Voor de meeste kinderen betekende dit: geen televisie, eentonige maaltijden, gedeelde slaapkamers, geen vakantie of vakantie in eigen land, weinig aandacht van ouders en weinig mogelijkheden om talenten te ontplooien.

Wat een contrast met de jeugd van mijn leeftijdgenoten, die gevuld was met vakanties, muziekles, sport, lekker eten, televisie, internet en veel meer aandacht van de ouders. Hun opleiding werd vaak deels betaald door de ouders, net als de huur en de zorgverzekering. Ze konden langer kind blijven dan de boomers zelf.

Ook mag je je afvragen welk gedrag de babyboomers nu eigenlijk wordt verweten. Moeten we van hen verwachten dat ze vrijwillig ontslag nemen om plaats te maken voor jongeren? Moeten ze dakloze dertigers een verdieping van hun woning aanbieden? Moeten ze stemmen op partijen die hun eigen belangen niet vertegenwoordigen? Wel kwalijk zijn de politieke partijen die bang zijn deze belangrijke kiezersgroep tegen de haren in te strijken. Van politici zou je verwachten dat ze verder proberen te kijken dan het eigenbelang, maar dit is helaas te weinig gebeurd.

Het is onterecht en bovendien zinloos de babyboomers te zien als aanstichters van al het onheil. Wie zich door hen gepakt voelt, kan zich beter aansluiten bij een vakbond of een initiatief starten als G500 of het Broodfonds voor zzp’ers. Dat kost alleen wat meer moeite dan het aanwijzen van een schuldige.

Floor Rusman is redacteur en columnist van nrc.next.