De winter(tijd) komt eraan: eerste strooiwagens de weg op

In onder meer Zuid-Holland, Gelderland en Limburg moest vannacht worden gestrooid op stalen bruggen. Foto ANP / Koen Suyk

De strooiwagens zijn vannacht voor het eerst dit najaar weer de weg op gegaan. In onder meer Zuid-Holland, Gelderland en Limburg moest worden gestrooid op stalen bruggen, meldt Weeronline. Het wegdek op deze bruggen komt over het algemeen als eerste onder nul.

De temperatuur kwam voor het eerst in grote delen van het land onder het vriespunt. Ten oosten van de lijn Groningen tot Roozendaal werd het -1 tot -2, in Twente daalde het kwik tot -5 graden waardoor de eerste matige vorst van het seizoen kon worden genoteerd. Gisteren viel in het grensgebied tussen Groningen en Friesland ook de eerste natte sneeuw.

Vannacht wordt opnieuw een koude, aldus de meteorologen van Weeronline:

“Bij de overgang naar de wintertijd kan het plaatselijk matig vriezen met 5 graden onder nul. Overdag wordt het hooguit 8 graden met een afwisseling van stapelwolken en zon. Ook zondag blijft het droog.”

Na het weekend wordt het zachter, aldus MeteoConsult:

“We zitten nog even in de kou met vorst in de nacht, maar na het weekend gaan we deze nachtelijke kou weer kwijtraken. De aanvoer van deze hele koude lucht vanaf de Noordpool wordt namelijk geleidelijk aan de kop ingedrukt, doordat een lagedrukgebied vanaf de Oceaan de wind naar het westen laat draaien. Zachtere, maar tegelijkertijd ook vochtigere lucht stroomt dan het land binnen, met gelijk veel bewolking en soms ook regen.”

Let op: klok wordt vannacht uur teruggezet

Vannacht gaat de wintertijd in en kan er dus een uur langer worden geslapen. Om 03.00 uur wordt de klok weer teruggezet, waardoor het de komende maanden ‘s avonds eerder donker is. Vorig jaar was het bij het ingaan van de wintertijd nog een graad op 12 als minimumtemperatuur.