Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

De wintertijd gaat weer in: onze natuurlijke tijd

De klok een uurtje verzetten, wat maakt dat nou uit? Heel veel, zegt chronobioloog Till Roenneberg van de Ludwig-Maximilians-Universität in München: zomertijd is een overbodige, extra onnatuurlijke factor die ons biologische ritme verstoort. Als het aan hem ligt, verzetten we dit weekend de klok voor de laatste maal. Slaaptekort hangt samen met overgewicht, diabetes en kanker en mensen gaan ervan roken en drinken.

„Er is vooraf geen enkel onderzoek gedaan naar de invloed van de zomertijd op mensen”, zegt hij. „Ik heb nu sterke aanwijzingen dat zo’n uurtje tijdsverschil wezenlijk bijdraagt aan het slaaptekort dat mensen oplopen. Vooral in het voorjaar kost het weken voordat mensen zich aan de nieuwe opgelegde tijd hebben aangepast.”

Roenneberg baseert zich op een omvangrijke databank waarin hij via online enquêtes de slaapgegevens van honderdduizenden mensen heeft verzameld. Op vrije dagen bewegen mensen met hun slaap- en waakritme van nature mee met de zonsopkomst. In de winter gaat dat keurig, maar zodra de zomertijd wordt ingevoerd, lukt het direct niet meer. Wanneer met de wintertijd de klok wordt teruggezet naar de ‘normale’ tijd, gaat wakker worden op vrije dagen weer parallel lopen aan zonsopkomst.