De beste bestuurders zijn de buren

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is erbij – elke zaterdag.

zeist dhr jac kragt van pggm foto nrc rien zilvold
zeist dhr jac kragt van pggm foto nrc rien zilvold

Ach, was het leven maar overal zo simpel als in de Nederlandse pensioenwereld. We zijn pensioenkampioen. We hebben voor pensioenen meer dan 850 miljard euro belegd. Bijna elke werknemer spaart verplicht via zijn baas voor later. Pensioen is zo vanzelfsprekend dat de meeste werknemers liever niet worden lastig gevallen met de aardse zakken, zoals het beheer en toezicht. Dat schreeuwt om goed ingewerkte, deskundige mannen en vrouwen.

Waar vind je die?

Bij de pensioenfondsen natuurlijk. ABP, ons grootste pensioenfonds dat spaart ten behoeve van meer dan een miljoen actieve leraren en ambtenaren, heeft afgelopen week Jac Kragt benoemd als bestuurslid. Hij krijgt de toezichthoudende functie op voordracht van het Ambtenarencentrum,de onafhankelijke centrale van overheidspersoneel die een van de werknemersposten in het bestuur mag regelen. Kragt stopte eerder dit jaar als chef risicobeheer bij PGGM, dat is de afkorting van de beheerder van het op één na grootste pensioenfonds, dat voor zorg- en welzijnwerkers. Kragt bleef adviseur van de beleggingscommissie van PGGM. In het bestuur van ABP ziet hij nog een andere ex-PGGM-medewerker: voormalig financieel directeur René van de Kieft.

Zo wordt het nijpende probleem, namelijk: Waar vind ik een goeie bestuurder? met één pennenstreek opgelost. Want waarom zou men zich beperken tot deskundigen die in de pensioenwereld hebben gewerkt? Als elke pensioenfondsdirecteur zijn plicht doet en een paar bestuursfuncties pakt, zijn we nog jaren verzekerd van goed bestuur. Wat een voordelen: korte lijnen, synergie, kennis van zaken. Zelfs de altijd kritisch controlerende Nederlandsche Bank zal tevreden zijn.