Chaneljasje in de wasmachine

Designermode is een flinke kostenpost, en niet alleen door de prijs van de kleren zelf. Het wasvoorschrift van bijna alle duurdere kleren – tot T-shirts aan toe – gebiedt dat deze naar de stomerij gebracht moeten worden, waardoor sommige modeliefhebbers maandelijks meer aan stomerijkosten kwijt kwijt zijn dan de gemiddelde Nederlander aan nieuwe kleren.

Steeds meer mensen worden zenuwachtig van de chemicaliën die gebruikt worden bij chemisch reinigen. De oplossing volgens de Amerikaanse Vogue: de wasmachine. In het novembernummer komen vrouwen aan het woord die zijden jurken, wollen broeken en zelfs een tweedjasje van Chanel in de wasmachine hebben gewassen – zonder dat de kleren daar maar enigszins onder leden. Vogue raadt wel af bont (kan echt niet) en viscose rayon (kan lelijk krimpen) in de machine te gooien. En oh ja: wie dure spullen zelf wil wassen, kan maar beter in het bezit zijn van een geavanceerde, ‘hoog intelligente wasmachine’. Milou van Rossum