Buma en Peetoom: rake analyse van nederlaag - ‘C-opmerking ligt gevoelig’

Fractieleider Sybrand van Haersma Buma en partijvoorzitter Ruth Peetoom tijdens het CDA-congres. Foto ANP / Robin Utrecht

“Een rake analyse.” Dat is de eerste reactie van CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom op het rapport van de partijcommissie die onderzoek heeft gedaan naar de verkiezingsnederlaag van afgelopen september. Ze spreekt van een “grote opdracht”. Lijsttrekker Sybrand Buma zegt het gevoel te hebben dat de commissie “raak heeft geschoten” met de analyse van de nederlaag, meldt persbureau Novum.

Op het najaarscongres vertelde Ton Rombouts dat de nederlaag volgens de commissie vooral is veroorzaakt door onduidelijkheid, onenigheid en onbekendheid. Als het CDA een brede volkspartij wil zijn dan moet er minder de nadruk worden gelegd op het christelijke karakter van de partij en meer niet-kerkelijke kiezers aan zich binden.

Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies zei bij het radioprogramma Tros Kamerbreed zich eveneens te herkennen in de analyse.

“Het CDA is veel te grijs geworden. We gingen soms rollebollend over straat, dus er was weinig vertrouwen bij de kiezer.”

Rombouts noemde het hoogoplopende debat over wel of niet samenwerken met de PVV, maar ook de affaires rondom de Angolese asielzoeker Mauro en de Hedwigepolder als voorbeelden van de verdeeldheid binnen de partij.

Andere CDA’ers reageren via Twitter.

Kamerlid Pieter Omtzigt:

Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt Duidelijke kernaanbevelingen van commissie-Rombouts: helder profiel en eenheid na partijdebat. Werk ik graag aan mee.

Kamerlid Madeleine van Toorenburg:

Twitter avatar MvanToorenburg M van Toorenburg Eenheid vraagt iets van ons allen. ‘Van proeflid tot mastodont.’ Ambitie is geen kleine getuigenispartij, maar brede volkspartij.#CDAcongres

Europarlementariër Corien Wortmann:

Twitter avatar Corien_Wortmann Corien Wortmann CDA Congres: de wandelgangen zijn leeg. Iedereen discussieert me. Het CDA heeft veel potentieel, wordt ‘samen bouwen’

Minder nadruk op de C ligt gevoelig

Eén van de opvallendste adviezen van de commissie is dat het CDA minder nadruk moet leggen op het christelijke karakter van de partij om meer niet-kerkelijke kiezers aan zich binden.

“We gaan de C in het CDA niet verloochenen, maar wel minder geprononceerd naar buiten brengen” - Ton Rombouts

De C-opmerking van Rombouts valt niet bij alle aanwezige leden in goede aarde, meldt onze politiek redacteur Camiel Driessen.

“Bij de nabesprekingen over het rapport heerst er verdeeldheid. Hoewel ongeveer tweederde in deze zaal van tweehonderd man voor het afzwakken van de C in CDA is, is er ook een groot deel het niet eens. De een zegt “verbijsterd” te zijn, de ander wil juist dat de C meer naar voren wordt gebracht.”

De zeven leden tellende commissie onder leiding van Rombouts is kort na de verkiezingen van 22 september ingesteld. Bij de verkiezingen ging het CDA van 21 naar dertien zetels, een historisch dieptepunt. In 2006 haalden de christendemocraten nog 41 zetels. Lees hier een uitgebreider bericht over het rapport.