Berlusconi krijgt 4 jaar voor fraude

People hold pictures of Italy's former Prime Minister Silvio Berlusconi with words that read "You Never Forget Your First Time" as they celebrate after Berlusconi was sentenced to jail for tax fraud in downtown Rome October 26, 2012. Former Italian Prime Minister Silvio Berlusconi was sentenced to four years in jail on Friday for tax fraud in connection with the purchase of broadcasting rights by his Mediaset television company. REUTERS/Alessandro Bianchi (ITALY - Tags: CRIME LAW BUSINESS POLITICS)
People hold pictures of Italy's former Prime Minister Silvio Berlusconi with words that read "You Never Forget Your First Time" as they celebrate after Berlusconi was sentenced to jail for tax fraud in downtown Rome October 26, 2012. Former Italian Prime Minister Silvio Berlusconi was sentenced to four years in jail on Friday for tax fraud in connection with the purchase of broadcasting rights by his Mediaset television company. REUTERS/Alessandro Bianchi (ITALY - Tags: CRIME LAW BUSINESS POLITICS) REUTERS

De rechtbank in Milaan heeft gisteren de Italiaanse ex-premier en zakenman Silvio Berlusconi veroordeeld tot een jaar celstraf wegens belastingfraude. Zijn mediaconcern Mediaset maakte zich bij de verkoop van filmrechten schuldig aan illegale prijsopdrijving en hield deze overwinsten via offshore bedrijven buiten het zicht van de fiscus.

De kans dat de mediamagnaat en multimiljardair de cel in moet is nihil. Hij heeft nog twee beroepsmogelijkheden, terwijl de ten laste gelegde feiten volgend jaar al verjaren.

De zaak sleepte zich de afgelopen zes jaar met horten en stoten voort. Berlusconi en zijn politieke handlangers wisten de toch al trage Italiaanse rechtsgang te saboteren met ad hoc wetgeving. In twee eerdere zaken waarin Berlusconi schuldig werd bevonden, in 1997 en 2000, werd hij in hoger beroep vrijgesproken of verjaarden de feiten uiteindelijk.

Berlusconi noemde de uitspraak gisteren in een reactie „niet te tolereren juridische intimidatie”. „Het is zonder twijfel een politieke veroordeling, zoals alle zaken die ze tegen mij verzinnen politiek zijn.” Berlusconi staat de komende tijd onder meer terecht wegens ontmoetingen met een minderjarige prostituee.

In totaal stonden in de Mediaset-affaire elf personen terecht. Onder de drie andere veroordeelden, die tevens een boete van 10 miljoen euro kregen opgelegd, is de Amerikaanse filmmaker Frank Agrama. Drie andere verdachten werden vrijgesproken, onder wie Mediaset-topman Fedele Confalonieri, een belangrijke zakenpartner en jeugdvriend van de ex-premier. Bij nog eens vier bleken de ten lasten gelegde feiten verjaard.

Berlusconi kreeg van de rechters eigenlijk vier jaar celstraf. Dit wordt echter teruggebracht tot één jaar op basis van een amnestiewet bedoeld om de overbevolking van de Italiaanse gevangenissen terug te dringen. De 76-jarige Berlusconi, die negentien jaar de Italiaanse politiek domineerde, mag vijf jaar geen publiek ambt uitoefenen. Eerder deze week liet hij al weten geen nieuwe gooi te doen naar het premierschap.

Op de Milanese beurs daalde het aandeel Mediaset vrijdagmiddag met 3 procent. Het gaat al langer niet goed met het bedrijf. Berlusconi zou zich hierover meer zorgen maken dan om alle aanklachten tegen hem. Hij zou ook uit zakelijke overwegingen de politiek verlaten om zich te kunnen concentreren op zijn bedrijf.