Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Berlusconi: ik blijf toch in de politiek, maar niet als kandidaatpremier

Berlusconi voelt hij zich “verplicht om in het veld te blijven” om zo de Italianen te beschermen van wat hij “gerechtelijk onrecht” noemt. Foto Reuters / Alessandro Bianchi

Silvio Berlusconi is toch van plan om in de Italiaanse politiek te blijven. Dat heeft op de Italiaanse televisie gezegd in reactie op zijn veroordeling wegens belastingfraude, meldt Reuters. Volgens Berlusconi voelt hij zich “verplicht om in het veld te blijven” om zo de Italianen te beschermen van wat hij “gerechtelijk onrecht” noemt.

Update 19.29 uur: Berlusconi heeft laten weten zich niet kandidaat te stellen als premier bij de verkiezingen in april. De oud-premier zei verder dat het centrumrechtse blok in Italië in “de komende dagen” beslist of het de regering van Mario Monti blijft steunen. zo niet, dan zou het kabinet vallen.

Gisteren werd Berlusconi veroordeeld tot vier jaar celstraf. Dit werd echter teruggebracht tot één jaar cel op basis van een amnestiewet bedoeld om de overbevolking van de gevangenissen terug te dringen. De kans dat de mediamagnaat en multimiljardair de cel in moet is nihil. Hij heeft nog twee beroepsmogelijkheden, terwijl de ten laste gelegde feiten volgend jaar al verjaren.

Afgelopen week: ik doe een stap terug

Afgelopen week leek de 76-jarige Berlusconi in een lange verklaring nog definitief afscheid te nemen van de politiek.

“Uit liefde voor Italië kan men dwaze en verstandige dingen doen. Achttien jaar geleden ben ik begonnen, een dwaasheid die niet verstoken was van wijsheid: nu geef ik er de voorkeur aan een stap terug te doen, uit dezelfde overwegingen van liefde die mij indertijd aanzetten om in beweging te komen.” - verklaring Berlusconi

Berlusconi noemde de uitspraak gisteren al “niet te tolereren juridische intimidatie”. “Het is zonder twijfel een politieke veroordeling, zoals alle zaken die ze tegen mij verzinnen politiek zijn.” Berlusconi staat de komende tijd onder meer terecht wegens ontmoetingen met een minderjarige prostituee.