Belangen ministers getoond

De zakelijke belangen van aanstaande bewindspersonen worden openbaar gemaakt. Dat heeft premier Rutte (VVD) de Tweede Kamer geschreven, meldt persbureau Novum.

Ministers en staatssecretarissen moeten als zij aantreden al hun zakelijke belangen op afstand plaatsen. Ook onbetaalde nevenfuncties moeten ze in principe neerleggen. Voorheen meldde de minister-president in een brief enkel dat er belangen waren, zonder erbij te vermelden om wie en om welke belangen het ging. Op verzoek van D66-leider Alexander Pechtold wordt dat in de toekomst wel expliciet gemaakt. „We moeten waken voor belangenverstrengeling in de politiek”, reageert Pechtold. „Daarom ben ik blij dat Rutte deze voorzichtige stap zet. Openbaarheid kan veel problemen en vragen over integriteit voorkomen.”

De toezegging van Rutte komt op een moment dat belangenverstrengeling actueel is. De VVD’er Jos van Rey stapte op als wethouder en als senator wegens verdenkingen van corruptie en het doorspelen van geheime informatie aan kandidaat-burgemeester Richard Offermans. Deze trok zich daarop terug.

De burgemeester van Lingewaard Harry de Vries (CDA) stapte gisteren op omdat hij te veel heeft gedeclareerd.