Auto van de week

Bas van Putten verbaast zich over een Nissan Juke.

De Nissan Juke is een excentriek verfrommeld suv’je voor de budget- shopper die nog meent dat levensstijl te koop is. Voor weinig rijdt de Nissan-man in een soort Viktor & Rolf op wielen, alle lijnen arty-farty uit het lood. De echte trendsetter schuift hem meteen door naar Almere, waar de gewone mensen wonen. Rebellie wordt nooit wat met een burgerlijke één-punt-zes of spaardiesel onder de kap. Hij te sloom en te betaalbaar, als snelle DIG-T – Juke met turbo – kansloos volks tegen de gewiekst hautain geprijsde Mini. Mini weet: cool moet veel kosten.

Komt goed. In Dubai presenteerde Nissan een Juke met de motor van de GT-R, de supercar van het huis. Meer dan 500 pk, Almere 2.0. Nissan bezwoer dat het de auto nooit zou produceren. Dat zegt een fabrikant alleen om iedereen te laten smeken door te zetten. Altijd prijs. Binnenkort te koop. Vijf ton. Hap even mee.

Als doekje voor het bloeden wordt hij prima donna in het computerspel Asphalt 7. Een uitgelezen gelegenheid om de Juke-R, zoals hij heet, dan maar in Android af te raggen. De echte gaat naar Dubai en Qatar, de nederige Juke-aanhang slikt digitaal genadebrood. Terwijl hun droomkar nu pas is wat hij had moeten zijn, een kostelijke aberratie.