Aandeelhouders Ziggo gaan door met cashen

De grootaandeelhouders van kabelbedrijf Ziggo hebben het deze week weer geflikt. Ondanks alle onrust op de beurs, slaagden zij erin om 37 miljoen aandeeltjes Ziggo te verpatsen voor ruim 900 miljoen euro. Doormee hebben grootaandeelhouders Cinven en Warburg Pincus inmiddels de meerderheid van het Nederlandse bedrijf verkocht. De vloed van aandelen Ziggo heeft echter niet geleid tot het inzakken van de beurskoers, daar kan Marc Zuckerberg van Facebook nog wat van leren. Ziggo ging in maart naar de beurs voor 18,50 euro per aandeel. Het aandeel piekte vorige week op 27,46. Die stijging van bijna 50 procent boven de beurskoers was voor de grootaandeelhouders kennelijk het moment om in actie te komen. Door de stroom nieuwe aandelen is de koers wel teruggezakt, maar met een slot van ruim boven de 25 euro op vrijdag zullen weinig beleggers van het eerste uur klagen.

... en dalers

Maar bezitters KPN zien koers verder dalen

Wie kan zich de opwinding nog herinneren toen het bedrijf van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim zich meldde voor een belang in de vaderlandse telecomgigant KPN? De Mexicaanse telecomreus América Movíl bood in mei van dit jaar 8 euro voor een aandeeltje KPN. Ondanks de stelling van KPN-topman Eelco Blok – 8 euro per aandeel was substantieel te laag – lukte het Carlos Slim gemakkelijk om tegen deze prijs een belang van 28 procent op te bouwen in KPN. Maar wie had er nou gelijk, Carlos Slim of Eelco Blok? Geen van beiden, als we naar de beurskoers van vandaag kijken. De koers – in het begin van de week nog even boven de 6 euro – daalde na slechte kwartaalcijfers richting 5 euro. Carlos Slim heeft dus te vroeg toegeslagen. Zijn belang in KPN was ooit ruim 3 miljard euro waard. Maar daar is inmiddels ruim eenderde van verdampt.