Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Corruptie en fraude

Zetel Bo Xilai ontnomen - proces dichterbij door verlies immuniteit

Bo Xilai tijdens een vergadering van de Communistische Partij in maart. Mogelijk wordt hij nog voor het partijcongres van 8 november berecht. Foto AP / Andy Wong

Het Chinese Volkscongres heeft de in ongenade gevallen politicus Bo Xilai zijn zetel in de volksvertegenwoordiging ontnomen. Met het verlies van zijn laatste officiële positie is Bo ook zijn immuniteit kwijt en is een strafproces een stap dichterbij gekomen. Dat meldt persbureau AP.

Bo werd vorige maand al uit de Communistische Partij gezet. Hij wordt beticht van corruptie en andere misstappen, zoals inmenging in een onderzoek naar de moord op een Britse zakenman, waarvoor de vrouw van Bo en een huishoudelijke hulp in augustus zijn veroordeeld.

Mogelijk voor partijcongres al berecht

De zaak waarin Bo is verwikkeld is het grootste politieke schandaal in China sinds tientallen jaren. De leiders van de partij willen het uit de weg geruimd hebben voordat de partij komende maand voor tien jaar nieuwe machthebbers kiest. Mogelijk willen zij Bo al voor de opening van het partijcongres op 8 november berechten wegens een lange rij vergrijpen (corruptie, machtsmisbruik, het aannemen van steekpenningen, het houden van concubines), hoewel sommige experts menen dat het daar te kort dag voor is.

De partijleiders zullen het er eerst over eens moeten worden hoe hard Bo moet worden gestraft en wie van Bo’s medewerkers eveneens moeten worden aangepakt. Ook moeten zij er zeker van zijn dat de beklaagde niet uit de band springt in de rechtszaal, aldus Ding Xuealiang van universiteit in Hong Kong.