Steeds meer naar buiten over akkoord: zorgtoeslag waarschijnlijk afgeschaft

Samsom en Rutte bij de bespreking met de voormannen van werkgevers en werknemers eerder deze week. Foto ANP / Bas Czerwinski

Er wordt steeds meer bekend van het regeerakkoord waar de PvdA en VVD de laatste hand aanleggen. De NOS meldt dat de partijen de zorgtoeslag willen afschaffen. Die zou niet meer nodig zijn als de ziektekostenpremie inkomensafhankelijk wordt, zoals RTL Nieuws gisteren al meldde.

Daarnaast wordt in 2014 de derde schijf in de inkomstenbelasting verlaagd van 42 naar 38 procent, aldus de NOS. Op termijn gaat ook het hoogste belastingtarief van 52 naar 49 procent.

Eerder werd op basis van Haagse bronnen al gemeld dat:

  • de hypotheekrenteaftrek voor bestaande gevallen wordt beperkt
  • er een lastenverzwaring komt voor het bedrijfsleven
  • de aanvullende beurs voor studenten intact blijft
  • er een beperkt pardon voor asielkinderen komt
  • er wordt 500 miljoen tot één miljard euro bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking
  • er een speciale minister van Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking komt

Rutte en Samsom houden vast aan een radiostilte. Bronnen in Den Haag benadrukken dat het proces van uitruilen op het laatste moment nog veranderingen teweeg kan brengen.

‘Beginnen volgende week akkoord definitief vastgesteld’

PvdA-leider Samsom en VVD-leider Mark Rutte onderhandelen sinds 21 september over een regeerakkoord, en deze week werd duidelijk dat het conceptregeerakkoord vrijwel af is. Verwacht wordt dat het Centraal Planbureau (CPB) komend weekeinde doorwerkt zodat onderhandelaars begin volgende week het stuk definitief kunnen vaststellen. Daarna gaat het naar de Kamerfracties. De PvdA gaat ervan uit dat het regeerakkoord volgende week zaterdag, 3 november, aan het partijcongres voorgelegd wordt. Mogelijk wordt dit 10 november.

Dit bericht wordt aangevuld.