Dit is een artikel uit het NRC-archief

Kranten

‘Random House en Penguin spreken over fusie’

Boekblad meldt dat de uitgeverijen Random House en Penguin een fusie overwegen. Het moederbedrijf van Penguin, Pearson, zou aanhoudende geruchten daarover gisteren hebben bevestigd.

De samenvoeging van de twee uitgeefhuizen is volgens Pearson wenselijk om zich zo meer op de educatieve markt te kunnen richten, zo schrijft het vakblad.

Het moederbedrijf van Random House, het Duitse Bertelsmann, zou in de nieuwe constructie een meerderheidsaandeel krijgen, zo weet de Financial Timeste melden. De Britse krant zelf is overigens eigendom van Pearson.

En, zo concludeert The Guardian, “met een eventuele fusie zouden twee van de zes grote mondiale uitgeverijen samen worden gevoegd”. Het nieuwe bedrijf zou dan verantwoordelijk zijn voor “25 procent van de publicaties in Groot-Brittannië”.