‘Rabobank gedagvaard in renteschandaal’

Het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Volgens de Financial Times heeft de bank een dagvaarding binnengekregen in verband met het renteschandaal. Foto NRC / Arjan de Jongh

De Rabobank zou net als acht andere banken een dagvaarding hebben gekregen in het onderzoek naar de manipulatie van de Libor-rente. Dat stelt de Financial Times. De aanklagers in New York en Connecticut zouden ook een oproep naar onder meer Bank of America, Crédit Suisse, Lloyds en Société Générale hebben gestuurd.

Het Libor- en Euribortarief zijn zeer invloedrijke rentevoeten die dagelijks worden vastgesteld door een enquête te onder de grootste banken tegen welke tarieven zij onderling denken te kunnen lenen. Het vermoeden bestaat dat bankiers bewust te lage of te hoge rentes hebben genoemd voor eigen gewin of om zich sterker voor te doen dan zij zijn.

Een maand nadat de Britse bank Barclays een miljoenenschikking trof om van vervolging in de zogenoemde Libor-zaak verlost te zijn, kwam ook de Rabobank onder vuur te liggen. Eind juli werd bekend dat Rabobank vier medewerkers ontsloeg wegens rentemanipulatie. De bank wil het bericht van de Financial Times niet bevestigen, meldt Novum. De beide aanklagers hebben geen melding op hun website staan.

Eerder hadden zeven andere banken al de officiële melding gekregen dat zij verdachte zijn, waaronder Deutsche Bank, Citigroup en UBS. Het totale aantal officieel verdachte banken zou hiermee op zestien zijn uitgekomen.

Het Britse Barclays heeft in de VS en in Groot-Brittannië al flinke boetes gekregen vanwege de malversaties. De Libor-rente is van invloed op tarieven die consumenten en bedrijven betalen voor hun leningen.