Politie krijgt nieuwe dienstwapens, keus valt niet op Sig Sauer

Nederlandse politieagenten zijn voorzien van nieuwe dienstwapens. Foto ANP / Lex van Lieshout

De Nederlandse politie krijgt nieuwe dienstpistolen van de firma Carl Walther GmbH. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie vandaag bekendgemaakt. Het gaat om de Walther P99Q.

De keuze was eerder op pistolen van Sig Sauer gevallen. Deze aanbesteding ging echter niet door, omdat dit wapen niet betrouwbaar genoeg was. Uit testen bleek dat de fabrikant het wapen niet met een constante kwaliteit kon produceren.

NRC Handelsblad berichtte november vorig jaar hierover:

“Uit tests van een onafhankelijk instituut bleek tot viermaal toe dat er storingen optraden bij het wapen. Bij zo’n kwaliteitstoets moet een pistool een aantal keer een kogel kunnen afvuren zonder gebreken te vertonen, en dat was bij dit wapen niet het geval. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat het niet specifieker kan zijn over de tekortkomingen, omdat Opstelten onderzoekt of juridische stappen tegen Sig Sauer mogelijk zijn. De vervanging van de dienstpistolen loopt door deze problemen een vertraging op van ten minste een half jaar.”

Het ministerie zegt in mei 2013 te willen beginnen met de omscholing van agenten. In december 2014 moeten alle agenten die een vuurwapen dragen zijn uitgerust met de Walther P99Q.

De Nederlandse politie is bekend met wapenfabrikant Walther. Sinds 1979 gebruiken de korpsen de Walther P5. Voor het vernieuwen van het arsenaal van de politie is vijfhonderd euro per pistool gereserveerd. De prijs van de nieuwe Walther valt binnen dat budget.