Ondanks wapenstilstand bomaanslag in Damacus - ‘bestand heeft geen kans’

Demonstranten houden vlaggen van de oppositie vast tijdens een protest tegen de Syrische president Bashar al-Assad vandaag, op de eerste dag van het offerfeest.
Demonstranten houden vlaggen van de oppositie vast tijdens een protest tegen de Syrische president Bashar al-Assad vandaag, op de eerste dag van het offerfeest. Foto Reuters / Abu Salah

Bij een zware bomaanslag in de Syrische hoofdstad Damascus zijn vijf mensen om het leven gekomen en tientallen mensen gewond geraakt, zo meldt persbureau Reuters. Daarmee is de wapenstilstand die de Syrische rebellen en regeringstroepen overeenkwamen ter gelegenheid van het offerfeest, op de eerste dag al geschonden.

De autobom richtte in de zuidelijke wijk Daff el-Shouq volgens staatspersbureau SANA forse schade aan. Volgens activisten vond de explosie plaats vlakbij een speciaal voor het offerfeest gebouwde speeltuin voor kinderen.

Hoewel vandaag op verschillende plaatsen gevochten werd leek het geweld in Syrië enigszins te luwen. Het is de eerste dag van het wapenbestand dat is ingesteld op initiatief van internationaal gezant Lakhdar Brahimi. Maar op een dag dat het eigenlijk stil had moeten zijn in Syrië, was het dat geenszins, meldt Al-Jazeera:

‘Bestand Syrië heeft geen kans’

Dat de wapens tijdens het vierdaagse bestand werkelijk zwijgen is uitgesloten, schrijft onze buitenlandredacteur Carolien Roelants vandaag in NRC Handelsblad:

Het is ondenkbaar dat de wapens werkelijk zullen zwijgen gedurende de vier dagen van het Offerfeest aan het einde van de pelgrimstocht naar Mekka. Niet alleen wegens de geschiedenis van verbroken beloften van het regime, de grote verdeeldheid van de rebellen en de vage afspraken, maar ook wegens de opmars van de oppositie in Aleppo.”

De oppositie maakt een opmars in die stad, die grotendeels al in handen van rebellen was. Als Aleppo volledig onder controle komt te staan van de anti-Assad strijders, is dat een grote klap voor het regime. Aleppo is de economische hoofdstad van Syrië. Er wonen meer dan twee miljoen mensen.

Syrische burgers vandaag naast verbrande bussen in Aleppo, waar ondanks het wapenbestand vandaag is gevochten. Foto AFP / Philippe Desmazes

Syrische burgers vandaag naast verbrande bussen in Aleppo, waar ondanks het wapenbestand vandaag is gevochten. Foto AFP / Philippe DesmazesSyrische burgers vandaag naast verbrande bussen in Aleppo, waar ondanks het wapenbestand vandaag is gevochten. Foto AFP / Philippe Desmazes