Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Nu officieel: Tour de France van 1999 tot 2005 zonder winnaar

Er zullen geen nieuwe winnaars de verloren tourzeges van Armstrong overnemen, maakt de UCI bekend.
Er zullen geen nieuwe winnaars de verloren tourzeges van Armstrong overnemen, maakt de UCI bekend. Foto AFP / Gabriel Bouys

Er worden geen nieuwe winnaars aangewezen voor de zeven tourzeges die renner Lance Armstrong verloor nadat zijn dopinggebruik aan het licht kwam. Dat heeft de internationale wielerunie UCI besloten.

Bovendien moeten alle “betrokken wielrenners” hun prijzengeld terugbetalen, aldus de wielerbond. Ook zal er een “een geheel onafhankelijke externe commissie” worden opgericht ” om de “verschillende beweringen die over UCI zijn gedaan in verband met de Armstrong-affaire” te onderzoeken. De UCI wordt ervan beschuldigd 125 duizend dollar te hebben aangenomen om de verdachte dopingtesten van Armstrong te verdoezelen.

Niet genoeg schone rijders

Eerder deze week werd bekend dat de UCI zich achter het vernietigende rapport van Usada schaart. Lance Armstrong is daardoor voor het leven geschorst en zijn zeven Tourzeges kwijt.

Er werd niet verwacht dat er nieuwe winnaars zouden worden aangewezen, aangezien er bijna geen schone kandidaten voorhanden zijn: liefst 20 van de 21 podiumklanten uit de Armstrong-jaren zijn op enige wijze betrokken geweest bij dopingzaken.