Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Meer dan honderd doden door etnisch geweld in Birma

Hla Hla Myint, a victim of recent violence with a head gunshot wound, rests in a bed at a hospital in Kyuktaw township October 25, 2012. Hundreds of homes burned and gunfire rang out as sectarian violence raged for a fifth day between Rohingya Muslims and Buddhists in western Myanmar on Thursday, pushing the death toll to nearly 60 and testing the country's nascent democracy. Picture taken October 25, 2012. REUTERS/Soe Zeya Tun (MYANMAR - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Hla Hla Myint, a victim of recent violence with a head gunshot wound, rests in a bed at a hospital in Kyuktaw township October 25, 2012. Hundreds of homes burned and gunfire rang out as sectarian violence raged for a fifth day between Rohingya Muslims and Buddhists in western Myanmar on Thursday, pushing the death toll to nearly 60 and testing the country's nascent democracy. Picture taken October 25, 2012. REUTERS/Soe Zeya Tun (MYANMAR - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Hla Hla Myint, die een schotwond aan haar hoofd heeft opgelopen tijdens het recente geweld, rust in een ziekenhuis in Kyuktaw. Foto Reuters / Soe Zeya Tun

De regering van Birma heeft vandaag opgeroepen tot een einde aan het etnische geweld in de westelijke deelstaat Rakhine. Bij gevechten tussen de boeddhistische Rakhine-gemeenschap en islamitische Rohingya’s kwamen sinds zondag zeker 112 mensen om het leven, zo bericht persbureau AP.

Tientallen raakten gewond, zei een woordvoerder van de deelstaatregering. In het conflict zijn zo’n tweeduizend huizen platgebrand en het geweld schaadt de reputatie van het land, dat werkt aan het herstel van democratie.

Het bureau van president Thein Sein liet vandaag weten dat ‘leger, politie en de autoriteiten in samenwerking met de lokale bevolking’ zullen proberen de rust en stabiliteit te herstellen en zullen optreden tegen iedereen die onrust probeert te stoken.

In juni kwamen door geweld in Rakhine al zeker negentig mensen om het leven. Toen werden meer dan drieduizend huizen verwoest. Vijfenzeventigduizend mensen verblijven sinds die uitbarsting van geweld in vluchtelingenkampen. Er zijn uitgaansverboden ingesteld, die op sommige plaatsen zijn uitgebreid. De spanningen blijven echter groot, ook doordat de regering nog geen andere oplossing heeft kunnen bedenken dan het uit elkaar halen van de twee bevolkingsgroepen.

Rohingya’s worden gezien als indringers uit Bangladesh

Het conflict vindt zijn oorsprong in een geschil over de herkomst van de moslims in Rakhine. Veel Rohingya’s wonen al generaties lang in Birma, maar worden door een groot deel van de bevolking nog altijd gezien als indringers uit het buurland Bangladesh. De Verenigde Naties schatten hun aantal op achthonderdduizend, maar de Birmese overheid erkent hen niet als een van de 135 etnische groepen in Birma. De Rohingya’s hebben daardoor noch de Bengalese, noch de Birmese nationaliteit.

Volgens mensenrechtengroepen speelt ook racisme een rol. Rohingya’s, die een Bengalees dialect spreken en op islamitische Bengalezen lijken, hebben over het algemeen een donkerder getinte huid.

VN: jongste geweld is diep verontrustend

Het bureau van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon noemde het jongste geweld in Rakhine gisteravond in een verklaring ‘diep verontrustend’.

“Het toenemende wantrouwen tussen de gemeenschappen wordt door militante en criminele elementen uitgebuit om grootschalig verlies van mensenlevens, materiële vernietiging, ontheemde gezinnen, alsook angst, vernedering en haat te veroorzaken.”

Ban deed een beroep op de Birmese autoriteiten om ‘alle gevallen van wetteloosheid dringend en effectief aan te pakken’.

Ook de Verenigde Staten toonden zich diep bezorgd over het geweld.